Výstavu „Architektura je atentátem na dobrý vkus!“ uzavře beseda o současné olomoucké architektuře

Zdroj
Muzeum umění Olomouc
Vložil
Tisková zpráva
16.04.2012 13:50
Už v neděli 22. dubna končí v olomouckém Muzeu moderního umění výstava Architektura je atentátem na dobrý vkus! Přehlídku, která diváky provádí bouřlivými reakcemi, jež vyvolávala a vyvolává moderní architektura, uzavře ve středu 18. dubna od 17 hodin stejnojmenná beseda s ředitelem muzea Pavlem Zatloukalem, architektem Janem Šépkou a historiky architektury Martinou Mertovou a Jakubem Potůčkem.
     Výstava Architektura je atentátem na dobrý vkus! zčásti reaguje na debatu, kterou vyvolal návrh budovy Středoevropského fora Olomouc od architekta Jana Šépky. Vesměs negativní reakce na moderní architekturu však podle kurátora výstavy Jakuba Potůčka nejsou nic nového. Podobným reakcím jako SEFO musela čelit celá řada vynikajících staveb, které dnes považujeme za skvosty moderní architektury. "Stačí uvést Eiffelovu věž v Paříži, Olbrichův vídeňský pavilon Secese nebo obchodní dům Goldmann a Salatsch, kterým jeho autor, architekt Adolf Loos způsobil ve Vídni opravdové pozdvižení. Tak například první z nich byla označena za hanbu Paříže, druhá přirovnána ke zlaté zelné hlávce a konečně poslední rovnou nazvána urážkou Vídně," vzpomněl Potůček.
     Olomoucké muzeum se proto snaží ukázat prostřednictvím nejvýznamnějších děl moderní architektury, které dobová kritika stejně jako hlas lidu nejvíce očernily, a především některých novostaveb galerií a muzeí, že kvalitní moderní architektury není třeba se obávat. "A to ani v případě, nachází-li se tak jako celá řada novostaveb kulturních institucí v historických centrech měst, do kterých neodmyslitelně patří a která významně oživují a obohacují," dodal kurátor. V Muzeu moderního umění si tak návštěvníci mohou do této neděle 22. dubna prohlédnout fotografie jedenácti evropských galerií, muzeí a jiných kulturních institucí, realizovaných od 60. let 20. století do současnosti, které v době vzniku vzbudily "pozdvižení", a fotodokumentaci dalších dvaceti staveb moderní architektury od konce 19 století do poloviny 20. století, jejichž dobové přijetí veřejností bylo odmítavé.
     Ve středu 18 dubna od 17 hodin výstavu uzavře beseda s ředitelem Muzea umění Olomouc a historikem architektury Pavlem Zatloukalem, architektem Janem Šépkou a historiky architektury Martinou Mertovou a Jakubem Potůčkem. Diskutovat budou například o tom, jaká je současná olomoucká architektura a zda patří moderní architektura do historických měst.
0 komentářů
přidat komentář