V novozélandském Christchurchi postaví zatím katedrálu z lepenky

Vložil
ČTK
16.04.2012 13:20
Shigeru Ban

Christchurch (Nový Zéland) - V novozélandském městě Christchurch, poničeném loňským zemětřesením, postaví provizorní kostel z lepenky. Nahradí tak dočasně katedrálu z 19. století, která byla při katastrofě tak zničena, že ji není možné opravit, a musí být proto stržena.
    Dočasná náhrada bude vysoká 25 metrů a postavena bude asi 300 metrů od poničené katedrály. Její vybudování přijde na pět milionů novozélandských dolarů (78 milionů korun). Stavba, již navrhl japonský architekt Shigeru Ban, pojme 700 lidí.
    Její stabilitu zajistí dřevěné pilíře, opěrná ocel a také betonové podloží. Podle tvůrců má odolat povětrnostním vlivům a také požáru a mohla by být použitelná až 20 let. Sloužit má do té doby, než bude postavena náhrada za zbořenou katedrálu.
    Zemětřesení o síle 6,3 stupně postihlo Christchurch loni v únoru. Zahynulo při něm 185 lidí a mnoho budov bylo natolik poškozeno, že odborníci nedoporučili jejich opravu, takže musejí být zdemolovány.
    V případě původní katedrály staré 131 let ještě ale není rozhodnuto na 100 procent. Nově se ozvali restaurátoři a žádají, aby se demolice znovu zvážila. Navrhují větší část stavby zachovat.
0 komentářů
přidat komentář