Ideová soutěž hledá možnou podobu druhé věže katedrály v Plzni

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
10.04.2012 19:05
Plzeň

Plzeň - Ideovou architektonickou soutěž na možnou podobu druhé věže katedrály svatého Bartoloměje v Plzni vyhlásila tamní síť kaváren. Katedrála, národní kulturní památka, je dominantou centra Plzně od jejího založení na konci 13. století. Podle původních plánů měl mít kostel dvě věže, od plánů se později upustilo a jižní věž se nikdy nepostavila. Architektonická soutěž má nyní přinést nápady, jak by mohla případně druhá věž vypadat. I když na její realizaci nyní nejsou peníze ani obecná ochota, může být myšlenkou, ke které se někdo třeba v budoucnu vrátí, řekl dnes ČTK za organizátory soutěže architekt Jiří Boudník.

    "V oblasti myšlenek a nápadů přece nemůže být žádný limit. Je to ideová soutěž a i když vítězství teď nepovede k realizaci, autoři by rozhodně měli soutěž brát seriózně. Před 500 lety tam ty dvě věže měly být, teď vlastně poptáváme pozdní návrhy," řekl Boudník. Podle něj soutěž pro domácí i zahraniční architekty může přinést vizi, kterou si třeba za dvě století vezmou další generace k srdci a věž postaví. Do poroty soutěže zasednou přední odborníci, jako je světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, architekt a spoluautor televizního cyklu Šumná města David Vávra či autor moderních a pro mnohé lidi kontroverzních kašen na plzeňském náměstí Ondřej Císler.
    Podle Boudníka nemá soutěž omezení v tom, zda má být návrh věže v historizujícím či moderním duchu, nedefinuje rozměry ani materiály. Věž dokonce nemusí být ani fyzicky hmatatelná. "Jak říká architekt David Vávra, proč by druhá věž nemohla být třeba z kouře a světel," poznamenal Boudník.
    Katedrála patří církvi a i když biskup František Radkovský druhou věž nechce, se soutěží podle Boudníka shovívavě svolil. S myšlenkou na vyhlášení soutěž přišel majitel plzeňské sítě kaváren Jan Janák, který si prý od dětství kladl otázku, jak by kostel se dvěma věžemi vypadal. Celý projekt je podle Boudníka i příspěvkem ke zviditelnění kostela a Plzně, která se stane v roce 2015 evropským hlavím městem kultury. I jako připomínku kulturního titulu dostane vítěz soutěže odměnu 52.015 korun.
    Kostel sv. Bartoloměje začal dnešní podobu získávat od poloviny 14. století. Původně měl mít dvě věže, ale v roce 1524 jižní věž vyhořela. Jižní věž už nebyla dostavěna, ale naopak snížena na úroveň boční lodě. V roce 1835 zapálil blesk střechu severní věže, jež pak byla o dva roky později vystavěna v nynější podobě. Věž je vysoká 102,26 metru a je nejvyšší kostelní věží v Čechách. Na vyhlídku ve výšce 62 metrů vede 301 schodů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články