Barokní rotundu Květné zahrady rozzáří světla moderního umění

Zdroj
Jan Vondrášek
Vložil
ČTK
02.04.2012 20:45
Zlín

Zlín - Německý výtvarník Stanislav Vajce vytvoří v létě v rotundě Květné zahrady v Kroměříži provokativní spojení barokních fresek a moderního umění. Kroměřížský rodák, žijící v Mnichově, je autorem obrazů složených ze světelných bodů či panelů. Nedílnou součástí jeho expozic je hudba či zvuk. Výstava Actis Effector (Tvořeno světlem) bude zahájena v červnu a má být jedním z taháků letošní turistické sezony ve městě.

    "Věříme, že přijde hodně návštěvníků, neboť podobná výstava v Česku dosud nebyla. Myslím si, že spojení moderní technologie se starobylou architekturou bude lákadlem i pro mladé lidi," řekla dnes novinářům Eva Nováková, předsedkyně kroměřížského Klubu UNESCO, který výstavu spolupořádá. Návštěvníci na ní uvidí 11 netradičních exponátů. Dva z nich vyučený letecký mechanik a absolvent mnichovské Akademie výtvarných umění Vajce vytvořil speciálně pro Kroměříž.
    "Žádný umělec by neodmítl dělat výstavu v rotundě Květné zahrady. Je to pro mě obrovská pocta," řekl sedmatřicetiletý výtvarník. Podle něj lidé, kteří viděli rotundu před jeho výstavou, ji v létě zažijí úplně v jiné podobě, a to díky LED panelům, LCD obrazovkám, objektům řízeným počítačem a zvukovým instalacím. Vajce s jejich pomocí pracuje se světlem, s pohybem objektů v prostoru, animačním oživením soch nebo s výtvarnými symboly, které dokreslují význam této památky zapsané na listinu UNESCO.
    Lidé uvidí například nezvyklý portrét zakladatele rotundy biskupa Karla II. Lichtensteina, LED obrazy či LED hodiny. V době výstavy opravované Foucaultovo kyvadlo nahradí mobilní objekty točící se za světlem žárovky, které mají symbolizovat nesmyslný lidský hon za majetkem a mocí. Výstava podle Vajce nebude nikdy stejná, vždy si ji dotvoří sami návštěvníci.
    "U mých exponátů je důležité, aby byl divák aktivní. Když je pasivní, dostane jen půlku toho, co v té soše je. Když si s ní začne hrát, když se k ní zkusí přiblížit, má z toho více, než kdyby se jen koukal. Některé skulptury si pak dokonce hrají i s ním. Využití potenciálu výstavy tak záleží na aktivitě jejích diváků. Dovedu si představit, že když rotundu zaplní třída základní školy, bude zvenku celá blikat," doplnil Vajce.
    Výstava Actis Effector bude v Kroměříži k vidění od 5. června do 26. srpna. Navazuje na velkou interaktivní expozici Orbis Pictus, kterou v létě roku 2007 navštívilo více než 20.000 diváků.
0 komentářů
přidat komentář