V Plzni dokončili druhý vědeckotechnický park za 225 mil. Kč

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
02.04.2012 19:50
Plzeň

Plzeň - Plzeň dnes zprovoznila druhou etapu vědeckotechnického parku (VTP). Náklady 225 milionů korun pokryje ze tří čtvrtin evropská dotace. Sedm nových budov se začne pronajímat od června. Budou mít užitnou plochu 6500 metrů čtverečních, což je o 1500 metrů čtverečních více než první část parku, kterou Plzeň otevřela v květnu 2008. Od té doby je trvale z 98 procent zaplněná progresivními firmami s vysokou přidanou hodnotou. ČTK to řekl vedoucí útvaru koordinace evropských projektů města Erich Beneš.

    "Konkurence stavebníků v krizi ušetří městu i EU asi 75 milionů korun," řekl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Původně Plzeň počítala, že vydá 300 milionů Kč.
    Podle primátora Martina Baxy (ODS) město výrazně podporuje inovace a nové technologie. V době, kdy se vytvářejí katastrofické scénáře pro ekonomiku ČR i celé Evropy, se může VTP stát motorem růstu oborů s vysokou přidanou hodnotou a nových technologií. Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) by měly ve VTP vznikat hlavně konkurenceschopné produkty, které ČR velmi potřebuje. Kvestor Západočeské univerzity (ZČU) Antonín Bulín dodal, že VTP bude úzce propojen se čtyřmi výzkumnými centry univerzity za tři miliardy korun, které se začínají stavět.
    "Zatím jsou uzavřeny smlouvy s firmami na pronájem na zhruba 70 procent ploch a o ostatním se jedná," uvedl Beneš. Po jedné hale si pronajme ZČU a ČKD, dvě budovy Centrum výzkumu Řež, které u VTP postaví experimentální halu pro výzkum nových materiálů pro energetiku.
    Podle Zrzaveckého nyní město podává žádost na třetí závěrečnou etapu VTP za 100 milionů korun. Tato etapa bude nejmenší. Počítá se 1650 metry čtverečními ploch ve dvou budovách a 100 parkovacích míst. "O dotaci by mělo být rozhodnuto do podzimu. Stavba bude hotová do roka," dodal.
    Nové objekty druhé etapy zahrnují hlavně laboratorní, zkušební a vývojové dílny a kanceláře jak pro zavedené podniky, tak pro začínající inovační firmy. V první etapě VTP funguje 22 firem z oblasti znalostní ekonomiky, které mají zhruba 200 pracovníků. Po zaplnění druhé etapy by se měl jejich počet rozšířit minimálně na 400.
    Ceny nájmů a specializovaných služeb se za čtyři roky od dokončení první etapy VTP nezměnily. VTP, jehož stoprocentním vlastníkem je město Plzeň, nemá za cíl vytvářet zisk, ale nesmí prodělávat. V posledních dvou letech se mu daří držet vyrovnané hospodaření. "Po těchto kapacitách je pořád hlad, ale musejí se cílit na konkrétní segment," uvedl Beneš. Ve VTP fungují firmy zabývají se výzkumem, vývojem a inovacemi v automobilovém průmyslu, elektronice a softwaru.
    Hlavním cílem parku je udržet stávající studenty v regionu, navázat spolupráci s podnikatelskou sférou a komercionalizovat výsledky výzkumu a vývoje. Podle Martina Babušky z agentury CzechInvest je v Česku málo tak úspěšných parků jako plzeňský, hlavně díky úzké vazbě na univerzitu i na řadu ze 42 firem působících na sousedních Borských polích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články