Mánes opraví za 120 milionů firma Skanska, hotovo bude příští rok

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
30.03.2012 19:55
Praha

Praha - Funkcionalistickou budovu pražského Mánesa opraví za 120 milionů korun stavební firma Skanska. Práce by měly být dokončeny v polovině příštího roku. Prvním návštěvníkům se galerie otevře na přelomu září a října, řekl dnes ČTK Martin Pavala z Nadace českého výtvarného umění (NČVU), které objekt patří.

    "Výsledek tendru je pro nás nadmíru příjemným překvapením," uvedl Pavala. "Výsledná cena je o 30 milionů korun nižší oproti našemu projektovému rozpočtu," doplnil. V červnu příštího roku skončí stavební práce, v průběhu léta pak nadace dokončí interiéry a bude pracovat na přípravě zahajovací výstavy.
    Nadace chce opravy ze třetiny zaplatit z vlastních zdrojů. Uspořádala už proto několik benefičních aukcí, které mají s financováním pomoci. Na zbytek si zajistila překlenovací úvěr a hledá sponzory. Opravy galerie měly původně začít už loni v červnu, kvůli nedostatku peněz byly ale dvakrát posunuty.
    Projekt ateliéru HMArchitekti nepočítá s radikálními zásahy. Historická budova na vltavském nábřeží se má po architektonické i funkční stránce vrátit do 30. let minulého století.
    Po rekonstrukci by se měl Mánes změnit ve významnou evropskou instituci s multifunkčními sály, nabízejícími program napříč uměleckými žánry. S restaurací a kavárnou, terasami nad Vltavou, jimiž prošly dějiny české moderny, i s klavírem, na který hrával Jaroslav Ježek.
    Funkcionalistickou budovu navrhl na objednávku Spolku výtvarných umělců Mánes Otakar Novotný, žák slavného architekta Jana Kotěry. Stavba byla dokončena v roce 1930. Od počátku 90. let se o budovu vedl restituční spor. Nejvyšší soud nakonec jako jejího vlastníka určil Nadaci českého výtvarného umění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články