Mostecký mrakodrap SHD Komes zřejmě koupil místní podnikatel

Zdroj
Jan Beránek
Vložil
ČTK
29.03.2012 17:10
Most

Most - Třetí nejvyšší dům v Česku má zřejmě nového kupce. Pětadvacetipodlažní budovu SHD Komes v Mostě dnes koupila firma SaS Energo, patřící Josefu Smolíkovi, který je známý jako majitel místní diskotéky Neprakta. Zástavní právo k nemovitosti by měla získat Equa bank. ČTK to zjistila z  katastru nemovitostí. Původním majitelem nemovitosti byly Severočeské doly, vlastněné skupinou ČEZ. Zdroj blízký prodeji ČTK řekl, že prodejní cena je zhruba 73,5 milionu korun. Cena k jednání byla původně 120 milionů korun.
     Pětadvacetipatrový a 96 metrů vysoký objekt patří k nepřehlédnutelným dominantám sedmdesátitisícového města. Stavět se začal v 70. letech a otevřen byl v roce 1984. Původně sloužil jako ředitelství Severočeských hnědouhelných dolů (SHD). Až do konce století byl nejvyšším domem v Česku, vyjma kostelních věží. Předstihly ho až dva mrakodrapy na pražské Pankráci. Budova po roce 1989 přešla do majetku nově vzniklých Severočeských dolů (SD), které ale mají sídlo v Chomutově a mrakodrap nabídly k  prodeji. Cena k jednání byla 120 milionů korun.
     Teď by měla mít nového majitele a na katastru leží žádost o jeho zápis. "Nemám o tom prodeji zatím žádné informace, ale pokud to je na katastru, pak to asi bude pravda," řekl ČTK ředitel strategie Severočeských dolů Vladimír Budinský. Firma mrakodrap nabídla k prodeji v létě 2010, cena k jednání tehdy byla 120 milionů korun. Zdroj blízký prodeji ČTK pod podmínkou anonymity řekl, že cena za transakci by měla být 73,5 milionu korun. "I kdybych tu cenu věděl, stejně bychom ji nekomentovali," reagoval Budinský.
     Hlavní budova je obrovská. Její dvoupatrová základna má rozměry malé hokejové haly, z níž ční 96 metrů vysoká věž o půdorysu 34 krát 17 metrů. Realitní kancelář nabízí celkem 6853 metrů čtverečních kanceláří a 3248 metrů obchodní plochy. Podle informací ČTK je současné využití budovy spíš malé a omezuje se prakticky jen na pronájem kanceláří a lékařských ordinací.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bily slon
takyarchitekt
29.03.12 11:00
zobrazit všechny komentáře