Příběhy přírodních domů

Zdroj
EKODŮM, o.s.
Vložil
Pavlína Drbálková
22.03.2012 10:20


14.-15. 4. proběhne v Praze seminář „Příběhy domů“ zaměřený na energeticky úsporné stavby z přírodních materiálů pohledem uživatelů a architektů. Seminář organizuje občanské sdružení Ekodům. Je určen pro širokou veřejnost i odborníky z oblasti stavitelství. Bude se skládat ze sobotních přednášek architektů, kteří představí různě koncipované stavby, a následných diskuzí společně se staviteli i majiteli domů. Přednášky proběhnou v refektáři Emauzského kláštera. V neděli následují celodenní exkurze do mnoha zajímavých k přírodě i člověku přátelských staveb.
Návštěvníci budou mít možnost podívat se dovnitř a zeptat se majitelů, jak se jim v takovém domě žije.
Šetrnost staveb k životnímu prostředí se pomalu stává podmínkou trvale udržitelného života na Zemi. První podmínkou šetrnosti je snížení energetické náročnosti na provoz budov až na pasivní standard. Dalším krokem je návrh stavby ze zdravých přírodních materiálů. To je dnes vrcholný úkol, po kterém je už jen malý krok k úplné soběstačnosti - domy nulové, nebo téměř nulové.
Přírodní materiály jsou nejen příznivé pro naše zdraví a příjemné esteticky, ale potřebují méně energie při výrobě a snadno se navracejí do přírodních cyklů na konci své životnosti. To vše směřuje k minimalizaci ekologické stopy, kterou má naše euroamerická civilizace neudržitelnou.
„Šetrné užívání energie a možnosti místních a přírodních materiálů je zapomenutou šancí při osvobozování se ze závislosti na plýtvání.“ řekl architekt a zároveň předseda o.s. EKODŮM Aleš Brotánek. Likvidace opuštěných staveb se v naší rychlé době stává častým problémem, stavby jsou spotřebním zbožím. Navíc při dnešním způsobu života vzdálenému přirozeným rytmům je opravdu příjemnou změnou mít kousek přírody u sebe doma.

Rodinný dům Výžerky, arch.Gavlovský
Přijďte si poslechnout příběhy domů, které tento luxus nabízejí.
Občanské sdružení Ekodům je nezisková organizace laických i odborných stavitelů, investorů a architektů z oblasti přírodě a člověku šetrného stavebnictví, kteří usilují o používání nejnovějších s i tradičních smysluplných postupů a technologií v architektuře tak, aby co nejlépe sloužily člověku a co nejméně poškozovaly přírodu, kolébku naší existence.
Pořádá přednášky, výstavy i workshopy, kde učí širší i odbornou veřejnost ekologickým stavebním technologiím. Poskytuje konzultace, jak navrhnout, postavit a provozovat kvalitní eko-domov pro zájemce o nové bydlení, developery, stavební firmy, specialisty pro zařízení budov, architekty a projektanty. Podílí se na dalších projektech podporující propagaci ekologického stavění a bydlení.

Program semináře:
8:00 - 9:00 - Prezentace
Prosíme účastníky o včasnou prezentaci tak, aby se mohli semináře zúčastnit od začátku.
Seminář včetně panelové diskuze proběhne v prostorách refektáře Emauzského kláštera.

9:00 - 12:00 - DOPOLEDNÍ BLOK
Slaměný kruhový pasivní dům v Rapoticích / Mojmír Hudec
Progresivně založený objekt na izolaci z pěnoskla je ve stěnách i střeše izolovaný slaměnými balíky. Kruhové řešení vyústilo v zajímavé konstrukční řešení - strop z kombinace trámů a příhradových vazníků je položen na vnitřní prstenec vápenopískových bloků, jenž tvoří zároveň akumulační jádro objektu. Dům bude prezentovat architekt společně s investorem.

Rodinný dům v Rapoticích, arch.Mojmír Hudec
Avaloka - škola tradičních umění / David Eyer

Dřevostavba o půdorysu 16x16 m je řešena s ohledem na principy stavební biologie. Mimo použití přírodních materiálů je důležitý sociální aspekt stavby v rámci sídliště. Zmíněno bude mimo jiné také využití stíněné elektroinstalace nebo povrchové úpravy přírodními oleji.

Aktuální témata výzkumu v oblasti přírodních stavebních materiálů na FSv ČVUT v Praze / Jan Růžička
Výsledky zkoušek požární odolnosti obvodových plášťů z přírodních materiálů, včetně průlomové zkoušky nosné slaměné stěny, která vydržela pod zatížením 139 minut.

Specifická řešení na slaměném pasivním RD v Jablonci nad Nisou / Jan Márton, Petr Klápště
Vývoj v izolování staveb dvojitou vrstvou balíků slámy a zkoušky průtažnosti kotvicích úvazků, založení stavby na recyklovaných sloupech elektrického vedení a jiné postřehy z realizace.

Alternativy při opravách historických dřevostaveb / Tomáš Efler
Při opravách historických dřevostaveb, především venkovských roubených a hrázděných chalup, je často potřeba sladit požadavky současného užívání s vhodným stavebně technickým a architektonickým řešením, přičemž vykazuje řadu předností použití přírodních a obnovitelných tepelně izolačních materiálů.

13:00 - 14:45 - 1. ODPOLEDNÍ BLOK
Stavba rodinného domu v Lánech z celostního pohledu / Oldřich Hozman
Přání investora mít nízkoenergetický dům z čistě přírodních ekolologických materiálů a uspořádání místností ve vztahu k pohybu slunce po obloze spolu s uplatněním principů feng shui dalo vzniknout netradičně pojaté stavbě. Zajímavý je již samotný proces tvůrčího navrhování.

Rodinný dům Dětřichovec, arch. Šturma
Téměř pasivní rodinný dům v Plzni-Výsluní z recyklovaných plných cihel / Jan Růžička

Příběh téměř pasivního nízkonákladového, ale vysoce pracného, rodinného domu realizovaného svépomocí, který začal jako rekonstrukce a skončil jako novostavba s využitím původních plných cihel. Stavbu bude prezentovat architekt společně s investorem.

Příběh Slaměnky - jak ze Země vyrostla / Lukáš Čejna
Když je architekt zároveň investorem i stavební firmou. Dům ukazuje jednu z možných alternativ, jak si lze postavit domov z toho, co vyroste ze Země. Nízkonákladová stavba z levných místních materiálů, o to však pracnější na provedení.

15:15 - 17:00 - 2. ODPOLEDNÍ BLOK
Dům u modrého křížku a bonus stavební firmy Čanda / Aleš Brotánek
Porovnání dvou staveb velmi podobných návrhů, které vznikly ve stejném období, ale byly dokončeny dvěma odlišnými způsoby s časovým odstupem, ve kterém je možné porovnat i vývoj používaných technologií, zejména větrání s vytápěním a větrání s odděleným temperováním. Architekta při přednášce doplní investor a své zkušenosti předá i stavební firma.

Příkladné využití velkoplošné prefabrikace při stavbě rodinného domu v Litni / Pavel Šmelhaus
Energeticky pasivní dřevostavba z velkoplošných panelů, realizovaná bavorskou firmou. Mezi zvláštnosti stavby patří požadavek na maximální možnou redukci použitých lepidel a tmelů. Zajímavé zkušenosti architekta doplní majitel domu.

Nízkonákladové domy v Jindřichovicích pod Smrkem / Pavel Šturma
Ojedinělý příklad developerské aktivity malé obce za účelem získání perspektivních obyvatel. Dřevostavby s využitím slámokartonových panelů a foukané celulózy, se zelenými střechami a tepelnými čerpadly. O své zkušenosti se podělí i majitel stavební firmy a jeden z majitelů domů.

17:30 - 19:00 - PANELOVÁ DISKUSE
Kam se bude ubírat vývoj v oblasti přírodního stavění a užívání přírodních materiálů?
Jak uvažovat při ekonomické optimalizaci přírodního domu – při stavbě na klíč, při svépomocné organizaci více dodavatelů, při stavbě svépomocí? Jak se mohou přírodní materiály stát ekonomicky konkurenceschopnými?
Stavět low-tech nebo pasivně? Co to znamená ekologicky, ekonomicky, eticky; z krátkodobé a dlouhodobé perspektivy; z pohledu jednotlivce a společnosti?

Otázky, které budou diskutovány budou dílem od účastníků semináře a dílem od přípravné skupiny semináře.
Otázky, které byste rádi panelistům položili nám pokud možno zašlete e-mailem dopředu (viz kontakty - Petr Klápště), bude je však možné doplnit i na semináři.

Aleš Brotánek (AB atelier, Ekodům) – architekt a konzultant pasivních domů z přírodních materiálů, předseda o.s. Ekodům
Jan Čanda / Štefan Čanda (Čanda s.r.o.) – majitelé stavební firmy zaměřené na realizaci individuálních projektů pasivních domů z přírodních materiálů
Michal Čejka (PORSENNA o.p.s.) – projektový manažer, konzultant a projektant pasivních domů (certifikát Passivhaus Institutu v Darmstadtu), stavební fyzik, energeticko-ekonomické hodnocení budov a technických zařízení
Vladimír Čejna (Čejeni) – tesař a stavebník „Slaměnky“ – svépomocí stavěné dřevostavby izolované slámou s rákosovou střechou, hliněnými příčkami a omítkami
Martin Růžička (Penatus s.r.o.) – majitel stavební firmy realizující dřevostavby s dlouhodobou zkušeností
David Eyer (MAITREA a.s., Ekodům) – projektový manažer staveb z přírodních materiálů a zároveň projektant se zaměřením na „baubiologii“
Oldřich Hozman (Studio ARC, Ekodům) – architekt věnující se celostní architektuře, geomantii a přírodním stavebním materiálům
Jan Růžička (atelier KUBUS, FSv ČVUT) – architekt a výzkumný pracovník se zaměřením na udržitelnou architekturu



20:00 – 22:00 - NEFORMÁLNÍ VEČER
Sobotní program bude zakončen neformálním večerem v centru Prahy, za účasti hlavních přednášejících, v příjemném nekuřáckém prostředí. V ceně je zajištěna večeře. Místo bude upřesněno - podle zájmu bude možné večer protáhnout.

Program nedělní exkurze ZDE

Kontakt pro účastníky:  Martina Čížková, tel: 732775785, pribehydomu@gmail.com
bližší informace: http://www.sdruzeni-ekodum.cz/
0 komentářů
přidat komentář

Související články