Hradec vyhlásí architektonickou soutěž na úpravu severních teras

Vložil
ČTK
21.03.2012 19:15
Hradec Králové

Hradec Králové - Královéhradecká radnice vyhlásí architektonickou soutěž na návrh revitalizace takzvaných severních teras na místě někdejších městských hradeb. Součástí návrhu by mělo být i řešení sousedních Žižkových sadů. Novinářům to dnes řekl vedoucí odboru hlavního architekta radnice Petr Brůna.

    "Architektonická soutěž by měla najít vhodný návrh na revitalizaci celé této oblasti," uvedl. Soutěž má být vyhlášená 30. března, výsledky by měli radní schvalovat letos v červnu. Podle Brůny by kromě oprav teras měl návrh řešit i úpravu Žižkových sadů, jejichž podoba by měla vycházet z původního návrhu architekta Františka Thomayera z roku 1905.
    "Důležité je zachovat původní atmosféru a genia loci, avšak s využitím současných znalostí, technologií či nových rostlinných druhů," uvedl Brůna. Podle radnice by příprava projektu revitalizace severních teras mohla trvat zhruba tři roky. Náklady na opravy by se podle hrubých odhadů mohly pohybovat kolem 80 milionů korun.
    Hradecká radnice již dříve nechala zpracovat posudek na stabilitu části hradeb nad Žižkových sady. Ze studie vyplynulo, že některá místa jsou problematická, akutní nebezpečí zřícení však nehrozí. Město přesto vloni v červnu některé spojnice na terasách uzavřelo.
    V Hradci Králové stavbaři vloni dokončili opravy teras vedle pivovarského schodiště, za které radnice zaplatila zhruba 18 milionů korun. V říjnu město otevřelo po opravách za 54 milionů korun jižní terasy, kde vznikla odpočinková zóna. Letos by se oprav měla dočkat také vloni zřícená část bývalých městských hradeb u Adalbertina, která je dosud zajištěná bedněním. Zastupitelstvo na opravu této části hradeb vyhradilo 5,7 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články