Na plzeňském nádraží začala demolice dlažby, oprava budovy končí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
19.03.2012 18:05
Plzeň

Foto:Norbert Aepli
Plzeň - Na plzeňském hlavním vlakovém nádraží dnes začala demolice dlažby v celé vstupní hale. Výměna potrvá šest týdnů a vynutí si od úterý uzavření hlavního vchodu. Repliky historické dlažby jsou velmi speciální, jejich ruční výroba trvala téměř půl roku. V hale má podle výrobce nová dlažba vydržet dalších 120 let, řekla ČTK mluvčí Českých drah (ČD) Radka Pistoriusová.

    Výměna dlažby je poslední etapou opravy více než 100 let staré budovy nádraží, která spolkne celkem 20 milionů Kč.
    "Hlavní vchod bude uzavřený do 2. dubna, dokdy se položí dlažba na střed haly. Poté se do počátku května vymění dlažba v levé i pravé části. Celkem jde o plochu 700 metrů čtverečních," uvedla mluvčí. Do konce května tak bude oprava budovy kompletně hotová.
    Dosavadní dlažba je původní z roku 1907 a přežila i válečný nálet. Podle Pistoriusové už není tak barevná a klouže. "Nová bude ručně dělaná firmou HANIŠ z Hradce Králové. Nejprve se vyrobí přesné formy, do nichž se ručně po kusech sype hmota. Přesné sypání hmoty do matric zaručuje probarvení dlaždic do hloubky a zaručí i při extrémní zátěži a frekvenci používání barevnou nezničitelnost obrazců po dobu 120 let," dodala. V horní hale, která byla vymalovaná před pěti lety, už není původní dlažba, a proto se tam budou měnit jen některé díly.
    "Uzavření hlavního vchodu je určitá komplikace, ale cestující se dostane do haly, ke kasám a nezamezí to nijak ani přístup k vlakům," uvedl šéf plzeňské oblasti ČD Vladimír Kostelný.
    Oprava památkově chráněné secesní stavby, která začala loni v květnu, bude hotová s půlročním předstihem oproti plánu. Hotová je výměna nebo repase oken, je vymalováno s dobovými štukatérskými prvky. Na východní straně, kde dříve stály stánky s občerstvením, je nová zámková dlažba. Na severní, jižní a západní straně budovy je nová fasáda v úrovni prvního nadzemního podlaží, východní fasáda prošla opravou celá. Hlavní západní průčelí získalo novou fasádu už v roce 1995.
    Na kompletní rekonstrukci nádražní budovy, která by stála nejméně 700 milionů korun, nemají ČD dost peněz. Po letech marných snah přestaly hledat na obnovu nádraží strategického partnera a rozhodly ho postupně revitalizovat samy podle finančních možností.
    Tento měsíc začala na nádraží další státní firma, Správa železniční a dopravní cesty, přestavbu železničního uzlu, která je součástí budovaného koridoru z Prahy do Chebu. Rekonstrukcí projde v první etapě část na Domažlice a Cheb, jejíž součástí bude i 1400 metrů nových nástupišť a podchody. V letech 2013 až 2015 na ni naváže etapa v západní části ve směru na Prahu a rekonstrukce čeká i nádraží.
0 komentářů
přidat komentář

Související články