West 8 - portrét současné evropské krajinářské architektury

Vložil
Klára Stachová
18.03.2012 00:05
Landscape Architects West 8

Krajinářský ateliér West 8 byl založen v roce 1987 v Rotterdamu nizozemským krajinným architektem Adriaanem Geuzem. V tom stejném roce Geuze dokončil studia krajinářské architektury na univerzitě ve Wageningen a byl oceněn svou první významnější cenou - Maaskantovou cenou pro mladé architekty. Postupem času se ateliér West 8 probojoval na pole špičkové mezinárodní architektury a rozrostl se na prosperující síť kanceláří se čtyřmi světovými pobočkami s více než 70 zaměstnanci. Všechny jednotlivé kroky kupředu byly podmíněny dílčími úspěchy. Vítězství v soutěží Prix de Rome v roce 1990 znamenal pro West 8 onu bránu na světovou scénu. Založení pobočky v New Yorku předznamenala vyhraná soutěž na 172 akrový areál Governors Island Park; podobně jako vyhraná soutěž v Torontu, která zavdala primární důvod k založení kanadské pobočky, jež měla za úkol dohlížet na realizaci projektu New Central Waterfront. V současné době je kromě těchto tří částí kanceláře aktivní také ateliér West 8 v Belgii.

Celkově se ateliér zaměřuje na všechny disciplíny krajinné architektury. Součástí týmu jsou jak architekti, krajinářští architekti, tak urbanisté, ekologové nebo různě zaměření inženýři. Proto lze bez obav prohlásit, že West 8 má skutečně komplexní záběr a platně se podílí na krajinářských projektech všech měřítek, od ekologických studií, konceptů měst a krajiny přes navrhování dílčích částí městského prostoru až po projektování zahrad. V daném rozsahu témat také West 8 často udává směr vývoje. Od samého počátku se ateliér zabývá problematikou krajiny po celé severní polokouli a jejich přímý vliv je tak kromě Nizozemí možné vidět například v Dánsku, Norsku, Španělsku, Velké Británii, Rusku, USA, Kanadě nebo v Číně. V mnoha případech byl přínos jejich práce oceněn významnými tituly, a tak je ateliér West 8 nositelem například ceny Asociace amerických krajinářských architektů (the Honor Award of the American Society of Landscape Architects (ASLA)), zlaté ceny International Urban Landscape Gold Award (IULA), ceny The Rosa Barba za evropskou krajinářskou architekturu (the Rosa Barba First European Landscape Prize) apod.

Ateliér o sobě říká, že projektuje v duchu dvou hlavních – typicky nizozemských – myšlenek. První myšlenka zastává především pohled na krajinu jako na užitný celek, jde zde především o správné uspořádání funkčních, dopravní nebo ekologických vazeb. Druhá myšlenka se zabývá krajinou jako etnickým bohatstvím s pamětí. Proto je dle této zásady důležité vytvářet v krajině symboly, kulturní odkazy a zkrátka identitu, s kterou je možné se lokálně identifikovat. Tímto spojením dvou (nikoli protichůdných) přístupů pak vznikají hodnotné krajinářské úpravy s vlastním výrazem a dlouhodobou perspektivou. Aktivní správa krajiny postavená nad politické dohady a filozofické diskuse je podle West 8 odkazem a duší holandské kultury. Pro jejich projekty je kromě jiného typické užívání výrazného osvětlení, kovových konstrukcí a citlivá práce s barvami.

4th-dim / Andrea Honejsková
0 komentářů
přidat komentář

Související články