Titul Grand designér roku dostali šperkaři Vacek a Pošta

Vložil
ČTK
11.03.2012 16:40
Praha

Vítězové Vacek a Pošta; Foto: 2011.czechgranddesign.cz
Praha - Titul Grand designér roku 2011 si dnes ze Stavovského divadla v Praze odnesla dvojice šperkařů Zdeněk Vacek a Daniel Pošta. V šestém ročníku výročních cen Akademie designu ČR získali nejvíce hlasů z nominovaných ve všech kategoriích. Jsou také vítězi kategorie designér šperku, v níž se letos soutěžilo poprvé. Vítězi stejně jako předchozí laureáti připraví podobu ceny pro další ročník.

    Letošní ocenění vytvořili Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj. Vymysleli velkou litinovou medaili s číslem jedna. Zdeněk Vacek s Danielem Poštou dostali cenu za kolekci Virus a koncept značky Zorya. V kolekci Virus experimentovali s chemickými procesy, zkoušeli nejprve řetízky z provazů porůst krystaly kamence a následně vytvořili šperky z červeného zlata nebo chirurgické oceli se surovými diamanty, perlami a pyrity.
    Objevem roku se stala Klára Šumová se svým sedacím nábytkem Osídlená krajina a květinovými stolky Tables of Plants. V kategorii Designér roku vyhrál Rony Plesl, akademici ocenili jeho lustr Uovo a nápojový set Poppyhead. Mezi módními návrháři zvítězila Zuzana Kubíčková se svou kolekcí jaro-léto 2012.
    Grafickým designérem roku se stal Štěpán Malovec za knihu Ladislav Sutnar: Americké Venuše a za práci na plakátech pro Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Kategorie Fotograf roku patří Báře Prášilové, která soutěžila s fotografiemi kolekce Air Force pro návrhářku Hanu Zárubovou.
    Obchodem roku 2011 je papírnictví Papelote a výrobcem roku 2011 firma Lasvit za loňskou kolekci svítidel a lustrů navržených mimo jiné také oceněným Ronym Pleslem.
    Návštěvníci výstavy nominovaných tvůrců a exponátů v Národním technickém muzeu vybírali mezi nominacemi napříč kategoriemi a zvolili pět aspirantů na cenu veřejnosti. Internetové hlasování pak vybralo Jaroslava Bejvla mladšího a jeho netradiční svítidla dotvářená závěsy skleněných perel. Výstava v muzeu potrvá až do 29. dubna. Záznam dnešního večera uvede Česká televize 17. března.
    Stejně jako v dalších oborech mají výroční ceny za nejlepší design pravidelně upozorňovat veřejnost odbornou i laickou na mimořádné osobnosti a činy v daném oboru. Ceny Czech Grand Design pořádá agentura Profil Media, která už několik let připravuje v Praze přehlídku Designblok.
0 komentářů
přidat komentář

Související články