Rožnov kácel stromy kvůli rozhledně, údajně nezákonně

Vložil
ČTK
10.03.2012 17:05
foto: Jiří Škrobák
Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Rožnov pod Radhoštěm údajně kvůli rozhledně postavené podle plánů architekta Dušana Jurkoviče pokácel 29 stromů, celkem by jich prý mělo jít k zemi více než sto. Místní opozice a ekologové tvrdí, že radnice jednala v rozporu se zákonem, píše dnešní příloha Mladé fronty Dnes (MfD) pro Zlínský kraj. Podle radnice se stromy nekácejí kvůli rozhledně, ale kvůli budoucímu lesoparku. Město dokončilo rozhlednu asi za deset milionů korun nedávno, otevřena by měla být na jaře.

    Rozhledna vysoká 18 metrů vyrostla na Karlově kopci nad Valašskou dědinou, která tvoří jeden z celků skanzenu Valašského muzea v přírodě. Postavena byla podle Jurkovičova návrhu z roku 1896. Hlavním cílem Rožnova bylo zatraktivnit město a přilákat více turistů či obdivovatelů Jurkovičova architektonického stylu. Ještě před otevřením ale projekt vzbuzuje emoce. Opozice záměr kritizovala už loni, nyní je jí trnem v oku kácení.
    "Stromy bez našeho vědomí skáceli a odvezli. Takže jsem změřil pařezy, které zbyly. Podle metodiky inspekce životního prostředí jsem dospěl k závěru, že v měřené výšce 130 centimetrů by mělo 14 stromů větší obvod kmene než 80 centimetrů," popsal opoziční zastupitel František Šulgan (Strana zelených), který je také členem výboru Českého svazu ochránců přírody Radhošt. Podle listu by radnice na pokácení takových dřevin měla mít zvláštní povolení. "Dáme podání na inspekci životního prostředí, aby situaci prověřila," dodal Šulgan.
    Radnice podle MfD podala žádost na krajský úřad na úpravu pozemku na Karlově kopci, který není vedený jako les, ale jako ostatní plocha, na lesopark. Kraj vydal povolení k probírce stávajících dřevin a dosadbě stromů, keřů a obnově trávníku. Zároveň se počítá s umístěním plochých přírodních kamenů. "Na základě tohoto rozhodnutí a v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny jsme přistoupili ke kácení 29 kusů dřevin, které nepodléhaly dalšímu povolení ke kácení," uvedl místostarosta Alois Vychodil (ODS).
    Podle Vychodila je stávající porost částečně náletový, odstraněny budou dřeviny, které nadměrně zahušťují porost a jsou poškozené. Podle Šulgana však možná pokácení stovky stromů nebude stačit. "Chybí zdůvodnění záměru, proč se vlastně stromy musejí kácet," řekl listu Šulgan. Podle radnice se stromy nekácejí proto, že by bránily výhledu z nové chlouby města, ale právě kvůli chystanému lesoparku. O budoucnosti dalších stromů rozhodne správní řízení, jehož se účastní i ekologové.
0 komentářů
přidat komentář

Související články