Plzeň si připomíná rodáka Sutnara, na jeho rodný dům dá desku

Vložil
ČTK
04.03.2012 19:40
Plzeň

Ladislav Sutnar

Plzeň - Plzeň se stále víc hlásí ke jménu svého rodáka, světově uznávaného výtvarníka Ladislava Sutnara. Letos, kdy od jeho narození uplyne 115 let, odhalí na jeho rodném domě pamětní desku. Rozhodli o tom městští radní, sdělila ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Sutnar se v Plzni narodil v roce 1897 a je považován za jednu z nejvýznamnějších postav české meziválečné moderny a zároveň patří k významným osobnostem amerického a světového užitého umění a designu. V Plzni ale zatím mnoho lidí jeho dílo nezná.
     O "návrat" Sutnara do jeho rodného města usiluje vedle samotné Plzně i Ústav umění a designu (ÚUD) Západočeské univerzity. Od loňska nese výtvarníkovo jméno bývalá univerzitní galerie v centru. Až se letos dokončí stavba nového objektu ÚUD, mohl by rovněž být pojmenován po Sutnarovi. Plzeň loni dostala od výtvarníkovy rodiny jedno jeho dílo - studii k obrazu z cyklu Venuše. Sutnarovo spojení s  Plzní by mohlo být i součástí propagace Plzně v projektu Evropské hlavní město kultury v roce 2015.
     Pamětní desku nechá zhotovit magistrát spolu s ÚUD. Náklady mají být podle Kubalové 80.000 korun, většinu zaplatí město. Deska bude odhalena na památkově chráněném domě v Dominikánské ulici v centru v říjnu.
     Sutnar po emigraci působil v USA, a protože spolupracoval s  protikomunistickým exilem, totalitní režim jej na desetiletí prakticky vymazal z  českých dějin. Výtvarník je přitom považován za zakladatele českého moderního designu. Zapojil se do propagace moderních forem bydlení a propagoval úsporné bydlení. V 30. letech minulého století navrhl servis z varného skla, jeden z  prvních průmyslově vyráběných v Evropě, či porcelánový soubor a příbory z oceli. Tyto předměty se staly nejprodávanějším vybavením domácností středních vrstev a získaly mnoho mezinárodních ocenění. Po roce 1939 zůstal Sutnar v USA, kde později mimo jiné založil moderní vizuální komunikaci, firemní vizuální styl nebo různé formy informativních pomůcek v průmyslu, marketingu, popularizace vědy a ekologie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články