Téměř 30.000 domácností v Praze se chce během dvou let stěhovat

Vložil
ČTK
31.03.2006 14:20
Praha

PRAHA - Během příštích dvou let se téměř 30.000 pražských domácností chystá přestěhovat. Další tisíce plánují nákup nemovitosti jako formu investice. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Incoma Research.

Většina domácností, 61 procent, uvažuje o přestěhování do bytu. Mírně přitom převažuje zájem o starší nemovitosti nad novými. Díky levným hypotečním úvěrům klesá ve prospěch koupě zájem o pronájmy. Řada lidí plánujících koupi však nakonec z cenových důvodů skončí u pronájmu, podotýká Incoma.
Ve srovnání s průzkumem uskutečněným předloni se zřetelně zvýšil nárok na průměrnou obytnou plochu i požadovaný počet místností v bytě. Nejpoptávanější jsou byty 2+1, 2+kk a 3+1 či 3+kk.
U rodinných domů je patrný posun ve prospěch dodávky na klíč. Znatelně se také zvýšily nároky na vybavení domu, které jdou ruku v ruce s ochotou lidí si za lepší vybavení připlatit. Přes 80 procent zájemců je připraveno spokojit se s pozemkem do 1000 m2.
Výběr místa ovlivňuje mnoho faktorů, z nichž na prvním místě zůstává cena (44 procent), následuje blízkost zeleně (37 procent) a vhodná dispozice a velikost bytu (32 procent). Projevuje se tendence mířit do lokalit blízkých současnému bydlišti. Obecně lze říci, že větší zájem je o jižní než o severní části hlavního města, vyplývá z průzkumu.
Počet lidí, kteří mají v úmyslu či již využívají hypoteční úvěr, vzrostl na polovinu. Polovina z nich je připravena na měsíční splátky převyšující 10.000 korun.
Podle stavitelů bytů je v Praze největší zájem o byty od 1,8 milionu do 3,5 milionu korun. Nejčastěji má byt rozlohu 50 až 70 metrů čtverečních.
0 komentářů
přidat komentář