Malá mořská víla v Kodani uteče před turisty do hlubší vody

Zdroj
Tomáš Sniegoň
Vložil
ČTK
30.03.2006 11:10
Dánsko

Kodaň

Kodaň - Hlavní symbol Kodaně, soška Malé mořské víly, bude kvůli dotěrným turistům brzy přemístěna. Nepřestěhuje se však daleko. Hlavním účelem změn je totiž posun dále od břehu do větší hloubky, aby ji turisté nemohli ohrožovat tak bezprostředně jako nyní.

Vjezd do kodaňského přístavu zdobí soška smutné víly sedící na kameni již od roku 1912. ”Lidé po ní ale lezou a dělají s ní prapodivné věci,” postěžoval si v rozhovoru s dánským rozhlasem na momentální situaci Jon Pape, který je na kodaňské radnici zodpovědný za městské plánování.
Přesun o několik metrů dále od břehu má zamezit možnosti příchodu k víle suchou nohou. Výstupy lidí na vílin kámen přitom nejsou pro hrdinku světoznámého příběhu neopětované lásky z pera Hanse Christiana Andersena tím hlavním nebezpečím - v minulosti se dočkala dokonce uříznuté ruky a dvakrát i hlavy. Dílo sochaře Edvarda Eriksena, jež vzniklo díky autorově inspiraci při baletním ztvárnění slavné pohádky, bylo dosud naposledy výrazně zohaveno před osmi lety.
Vílu, která je bezkonkurenčně nejfotografovanější sochou Dánska, na mořském břehu každoročně navštíví na milion turistů. Spolu s nimi patří k pravidelným návštěvníkům například čerství svatebčané nebo námořníci, kteří se vydávají na delší dobu na moře. Polibek sochy a květina u jejích nohou prý garantují bezpečnou plavbu.
0 komentářů
přidat komentář