Slovanské gymnázium v Olomouci se příští rok dočká nové budovy

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
14.02.2012 19:50
Olomouc

Miroslav Pospíšil

Olomouc - Dnes začala výstavba nové pětipatrové budovy Slovanského gymnázia v Olomouci, v níž budou kromě učeben školní jídelna a tělocvična. Přístavba u historické budovy začne studentům a pedagogům sloužit v září 2013, náklady dosáhnou 189 milionů korun. Olomoucký kraj na investici využije peněz z úvěru Evropské investiční banky, řekl dnes ČTK mluvčí hejtmanství Ivo Heger.

    V přístavbě vznikne jídelna s kapacitou 370 lidí a výdejem obědů až pro 1500 strávníků nejen z gymnázia, ale také dvou blízkých středních škol. Plány počítají i s tělocvičnou, neboť současná nevyhovuje. Zajímavostí bude hřiště na střeše objektu.
    "Naší největší současnou slabinou jsou nedostatečné odborné učebny. V přístavbě bude nádherná učebna pro fyziku, chemii, biologii, výpočetní techniku, digitální jazyková laboratoř a pochopitelně i zázemí pro vyučující a další třídy," uvedl ředitel gymnázia Radim Slouka.
    Myšlenka na vznik nové budovy je stará několik let. První koncept vznikl před pěti lety, autorem finálního řešení je architekt Miroslav Pospíšil. "Snažili jsme se, aby šlo o moderní architekturu, která citlivě naváže na historickou budovou. Nový objekt bude mít dvě křídla, ve všech podlažích bude propojen s původní budovou," uvedl architekt.
    Součástí projektu jsou i venkovní úpravy včetně příjezdové komunikace, parkoviště a výsadby zeleně.
    Nové budově musí ustoupit provizorní dřevostavba ve dvoře, jejíž demolice již začala. Byla postavena v 70. letech minulého století a původně měla sloužit deset let.
    "Těšila jsem se, že nová budova bude dříve, už si jí neužiju. Potřebná je hlavně nová jídelna a lépe vybavené učebny," uvedla studentka třetího ročníku Beáta Strejčková.
    Gymnázium nyní sídlí v historickém objektu na třídě Jiřího z Poděbrad a v budově v Pasteurově ulici. "V Pasteurově ulici je kapacita deset tříd, ale sídlí jich tam 14. Po výstavbě nového objektu bychom této budově ulevili. Do budoucna počítáme i s úpravami v historickém objektu, kde by vznikla moderní knihovna či společenský sál," doplnil Slouka.
    Slovanské gymnázium Olomouc je nejstarším zařízením svého druhu v Olomouci. Vzniklo v roce 1867. Prvních maturit v roce 1872 se dokonce zúčastnil císař František Josef I., tehdy škola ale fungovala v provizorních prostorách. Později měla sídlo v objektu v nedaleké Kosinově ulici, výstavba nynějšího objektu začala v roce 1913. Slovanské gymnázium v současné době navštěvuje téměř 1000 studentů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nadherna ???
Pol
14.02.12 09:42
S mirou
Albert
15.02.12 01:48
zobrazit všechny komentáře

Související články