Stavbaři našli v Brně část původního opevnění, zpřístupní se

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
12.02.2012 17:20
Brno

Brno - Při stavbě domu ekologické výchovy nedaleko hradu Špilberk v Brně narazili stavbaři na historické zdivo. Při archeologickém průzkumu se ukázalo, že jde o pozůstatky někdejšího opevnění. Archeologové odhalili na místě fragmenty zdí a základy. S přítomností podobných historických základů se původně v projektu stavby centra nepočítalo. Architekti proto dokument upravili, aby bylo možné nález v novém objektu zpřístupnit veřejnosti, řekl ČTK primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS).
    Na novém projektu se podle něj podíleli i památkáři. Souhlasili s tím, aby restaurátoři historické zdivo vyzdvihli, přenesli na místo, kde ho půjde vystavit, a tam ho upravili do podoby přístupné veřejnosti. Bude to znamenat náklady navíc, podle odborníků osm až devět milionů korun. Městská rada proto nejdřív musí změnu schválit.
    Pokud se tak stane, začne se podle Kotziana na jaře podle upraveného projektu stavět. Městskou pokladnu by však podle něj neměly nové náklady zatížit tolik, jak se z částky zdá. "Veškeré tyto náklady jsme projednali s poskytovateli dotace a měly by být způsobilými výdaji (pro platbu z dotace). Město by to mělo stát málo nebo nic," řekl náměstek.
    Stavba domu ekologické výchovy získala předloni evropskou dotaci. Centrum vznikne v ulici Hlídka z vyhořelého objektu, kde se dřív scházeli bezdomovci. Dům se opraví a k němu přibude přístavba. Centrum by v budoucnu mělo nabízet hlavně výukové programy pro mateřské školy.
    Náklady odhadli projektanti už dřív na 25 milionů korun, nyní tedy zhruba o třetinu vzrostou. Převážnou většinu výdajů však pokryje evropská dotace. Objekt má být postaven podle ekologických trendů, například přístavba bude mít rovnou zelenou střechu. Projektanti si od takového řešení slibují, že víc zapadne do parku lemujícího hrad Špilberk.
0 komentářů
přidat komentář

Související články