Plzeňská Techmania vypisuje soutěž na interiéry nových expozic

Vložil
ČTK
02.02.2012 18:00
Plzeň

Plzeň - Plzeňské vědecké centrum a muzeum Techmania, které díky dotaci EU zahájilo rekonstrukci památkového objektu a rozšíření expozic za stovky milionů korun, hledá ve veřejné soutěži návrhy na řešení budoucích interiérů. Veřejná soutěž má pomoci najít nejlepší nápady na podobu interiérů dalších expozic science centra a nového 3D planetária. Veřejnosti se má supermoderní planetárium a nové expozice otevřít do poloviny roku 2014, řekl dnes ČTK mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.
     Architektům a designérům se podle něj otevírá cesta ke spolupráci a sebevyjádření v originálním industriálním prostředí, které podpoří zájem zejména mladých lidí o vědu a techniku. "Bude to nepochybně velice kreativní práce plná výzev, neboť Techmania slouží jak zábavě, tak ke vzdělávání studentů a široké veřejnosti, a to vše musí být z interiérů patrné," uvedl. Techmania je nyní v části objektu tovární haly v  hlavním areálu plzeňské Škodovky, takže industriální prostředí nabízí nevšední prostor pro popularizaci vědy a techniky.
     Loni získalo centrum na dostavby science centra a vybudování 3D planetária dotaci téměř 600 milionů korun. Podle plánů se má Techmania rozšířit nejen v současné průmyslové hale, ale zejména v památkově chráněné budově bývalé škodovácké jídelny, budovy známé jako ASAP z roku 1917. Stavba je unikátní tím, že tam byla poprvé použita technologie Hetzerových lepených vazníků, kdy opěrné body stavby drží originální lepidlo ze směsi tvarohu a vápna.
     Podrobnosti a podklady k  architektonické soutěži jsou na webu Techmanie.
0 komentářů
přidat komentář

Související články