100. výročí narození Jacksona Pollocka, hrdiny akční malby

Zdroj
Markéta Veselá
Vložil
ČTK
26.01.2012 20:15
Cody (USA) - Stál u zrodu abstraktního expresionismu. Ke svému typickému stylu se dopracoval poté, co jej zaujaly kresby na podlaze ateliéru, vznikající barvou skapávající ze štětců. Jackson Pollock, zřejmě nejvýznamnější americký malíř, stíhaný depresemi i démonem alkoholu, vytvořil za svůj krátký život řadu děl. Jedno z nich - No. 5 (Číslo 5) - se stalo nejdráže prodaným obrazem vůbec. Pollock se narodil před 100 lety, 28. ledna 1912.
    Podle laiků "maloval" zvláštním způsobem. Natáhl plátno na zem a s využitím techniky zvané dripping na něj lil barvy přímo z plechovky nebo cákal štětcem. Pollock tak vytvářel složitou síť skvrn, do níž občas přidával ještě písek či drcené sklo. Samotný akt malování pak často pojímal jako happening, který byl nejednou přirovnán k šamanskému tanci. Akční malba, jíž je Pollock představitelem, klade důraz na spontaneitu vyjádřenou expresivním gestem.
    "Lépe se mi pracuje na zemi. Cítím se tak blíže malbě, jsem její součástí, protože kolem ní mohu chodit, pracovat ze všech čtyř stran a doslova do ní vkročit. Když jsem uvnitř malby, neuvědomuji si, co dělám. Pak se s ní potřebuji chvíli seznamovat, abych pochopil, o co mi šlo. Nebojím se dělat změny, zničit určitý obraz a tak dále, protože malba má svůj vlastní život. Snažím se ji nechat, ať se sama prosadí ..." vysvětlil v jednom z rozhovorů Pollock.
    Na počátku 40. let minulého století byl ještě ovlivněn evropským kubismem. Posléze se ale už našel v abstrakci, přičemž za jeho vrcholné období jsou považována léta 1947 až 1950. Tehdy také vzniklo dílo No. 5, které bylo v roce 2006 prodáno mimo aukci v přepočtu za rekordních 2,8 miliardy korun. Novým majitelem "pavučiny" o rozměrech 240 krát 120 centimetrů ze sbírky amerického producenta Davida Geffena se stal mexický finančník a sběratel David Martinez.
Jackson Pollock: No. 5 (1948)
    Po většinu života měl Pollock hluboko do kapsy. Bylo proto pro něj štěstím, když potkal a zaujal galeristku a mecenášku Peggy Guggenheimovou. Ta mu v roce 1943 uspořádala první výstavu a zajistila i pravidelný, i když skromný příjem. Pro svůj newyorský byt si u Pollocka také objednala šestimetrové plátno. Malíř nezklamal a vytvořil své první opravdové mistrovské dílo. Na vernisáži se pak uvedl vskutku nezapomenutelně - močením do krbu.
    Další významnou ženou v Pollockově životě se stala jeho životní partnerka Lee Krasnerová (1908 až 1984). Umělkyně ruského původu na určitou dobu rezignovala na vlastní kariéru a podporovala jej v experimentech, pomáhala mu zvládat deprese a snažila se jej odříznout od alkoholu. Pollock na něm byl závislý od mládí, i malé množství v něm probouzelo agresi. Na rozdíl od jiných umělců mu také alkohol nepřinášel inspiraci, tvořit mohl jen za střízliva.
    Narodil se ve městě Cody ve Wyomingu v rodině se skotsko-irskými kořeny. Byl nejmladším z pěti bratrů, kteří s rodiči vyrůstali na farmě. Z umělecké školy v Los Angeles dostal Pollock vyhazov za "rušivé chování", posléze pokračoval na newyorské Art Students League. Přínosem pro něj bylo seznámení s malířem a teoretikem umění Johnem Grahamem, který jej mimo jiné uvedl do kultury a umění severoamerických Indiánů, ale například i do psychologie.
    Začátkem 50. let propadal Pollock alkoholu stále víc a na jeho dílech to bylo viditelně znát. Rozpadlo se mu také manželství - dobrá duše Krasnerová jej opustila. Pollock zemřel 11. srpna 1956 při autohavárii na Long Islandu, když v opilosti nezvládl svůj kabriolet a narazil do stromu. Bylo mu pouhých 44 let. V autě s ním byla jeho milenka, která byla těžce zraněna, její přítelkyně nehodu také nepřežila.
    Pollock se stal první poválečnou americkou celebritou ze světa výtvarného umění. Zdařilou sondou do jeho bouřlivého života je film z dílny herce a režiséra Eda Harrise z roku 2000. Přípravě snímku věnoval deset let, kdy studoval podklady a pokoušel se zvládnout Pollockovu techniku malby. Úsilí se mu vyplatilo - za hlavní roli byl Harris nominován na Oscara. Marcia Gay Hardenová, která ztělesnila jeho manželku, zlatou sošku získala za vedlejší úlohu.

0 komentářů
přidat komentář