V Abú Zabí se otevře galerie Louvre až v roce 2015

Vložil
ČTK
25.01.2012 19:10
Frank Owen Gehry


Abú Zabí (SAE) - V emirátu Abú Zabí se otevře pobočka galerie Louvre v roce 2015 a muzea Guggenheim v roce 2017. Nový plán konstrukce a příprav obou projektů dnes podle agentury AFP oznámili místní developeři. Obě místa měla být dokončena o více než rok dříve.

    Původní data pro otevření byla stanovena na roky 2013 a 2014. Úřady emirátu ale oznámily prodlevu v pracích kvůli změnám ve státních výdajích.
    V říjnu Státní společnost pro propagaci cestovního ruchu a investic zrušila krátce po vyhlášení konkurz na stavbu pobočky newyorského muzea Guggenheim. Místní tisk tehdy informoval o zmrazení projektů v hodnotě asi 30 miliard dolarů (586,6 miliardy korun).
    Muzea jsou podle agentury AP budována na ostrově Saadijat (v překladu ostrov štěstí), který by se měl stát kulturní destinací pro turisty z celého světa se zájmem o umění a kulturu, jak předpokládají autoři projektu. Podle nich už je podstatná část prací dokončena a začal nákup sbírek.
    Futuristickou maketu Guggenheimova muzea v Abú Zabí vytvořil americký architekt Frank Gehry, který je autorem Guggenheimova muzea také ve španělském Bilbau. Komplex by se měl stát největším ze všech muzeí Guggenheimovy nadace. Ta má ve světě těchto institucí již pět: v New Yorku, Berlíně, Bilbau, Las Vegas a Benátkách.
    Abú Zabí, bohatá metropole Spojených arabských emirátů, se pustila do ambiciózního rozvojového plánu do roku 2030 s cílem modernizace a diverzifikace ekonomiky. Přes světovou krizi, která se citelně dotkla sousedního emirátu Dubaje, v Abú Zabí realizace stavebních projektů pokračuje, byť pomaleji, než se předpokládalo.
    Projekt od počátku sabotuje více než 130 umělců a spisovatelů z celého světa, kteří požadují větší ochranu autorských práv v těchto nově konstruovaných prostorech. Místní developeři přislíbili, že se budou snažit požadavkům vyhovět.
0 komentářů
přidat komentář

Související články