Lidé podali námitky k územnímu řízení na stavbu Havlovy knihovny

Vložil
ČTK
24.01.2012 17:10
Praha

Ricardo Bofill Levi

Praha - Klub Za starou Prahu, obyvatelé sousedních domů a poslední obyvatel domu Bohumil Vejtasa podali své námitky k územnímu řízení na přestavbu historického domu na Knihovnu Václava Havla. Učinili tak dnes při projednávání územního řízení přímo v domě. Odbor výstavby Prahy 1 a památkáři z pražského magistrátu nyní stavební projekt i připomínky posoudí. Poté Praha 1 vydá své stanovisko, řekla dnes ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

    Územní řízení bylo přerušeno loni a nyní znovu obnoveno poté, co investor přepracoval stavební plány a kritizovanou vzduchotechniku projektanti přemístili ze střechy do vnitřku objektu.
    Na knihovnu má být přestaven dům U Drahomířina sloup ze 16. století na Hradčanech. Dnešní výhrady se týkají hlavně rozsahu podsklepení nádvoří. Podkopávání je prý předimenzované, zbytečné a může ohrozit statiku domu i okolních staveb. Obyvatelé z okolí mají rovněž obavy o to, aby stavební úpravy neotevřely vodní prameny, které v okolí jsou. Další výtka směřovala na zastřešení dvora.
    Klub Za starou Prahu v obou případech vidí nepříjemný precedens pro budoucí úpravy okolních domů. Vědecká rada Národního památkového ústavu v pátek připustila dílčí podsklepení části nádvoří při respektování stávajících konstrukcí a zastřešení nádvoří pro vznik společenského prostoru.
    Architekt Marek Tichý, který se podílí na tvorbě plánů, v pátek řekl, že podoba projektu dosud není definitivní a bude se měnit. "Plánované stavební zásahy zcela odporují etice zacházení s chráněným památkovým fondem dle veškeré v současnosti platné legislativy," zdůraznil Klub Za starou Prahu.
    Závěry z páteční vědecké rady budou sloužit jako podklad pro vyjádření památkářů z NPÚ a pak i pro verdikt z pražského magistrátu, který bude závazný.
    Historický dům U Drahomířina sloupu koupil podnikatel Zdeněk Bakala, jehož nadace sponzoruje současnou činnost Havlovy knihovny, která funguje od roku 2004 a nyní sídlí v Praze 2. Klubu Za starou Prahu i vědecké radě NPÚ se nezamlouvala mimo jiné zamýšlená stavba velké rezidence, která má vzniknout i s knihovnou. Projekt připravil španělský architekt Ricardo Bofill. Vedle knihovny by v domě měla být třeba i sídla některých nevládních organizací. Náklady na přestavbu odhadl Bakala na přibližně 200 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články