Lednickým parkem budou provázet učitelé zahradnické fakulty

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
21.01.2012 13:30
Lednice (Břeclavsko) - Zámeckým parkem v Lednici na Břeclavsku, který patří k přírodním unikátům, začnou letos nově provázet zájemce o přírodu pedagogové z tamní Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Reagují tak na prudce se zvyšující zájem veřejnosti o parkovou turistiku. Pro veřejnost připravili dva vycházkové okruhy. ČTK to řekl odborný asistent fakulty Přemysl Krejčiřík.
    Při prohlídkách nepůjde jen o prezentaci nejzajímavějších dřevin a rostlin parku, ale především představit jej jako živé umělecké dílo. Park nechali kolem lednického zámku v 19. století vybudovat jeho majitelé z knížecího rodu Lichtenštejnů.
    Nešlo jim jen o to zkulturnit krajinu v anglickém stylu. Nechali v ní vystavět 40 objektů - takzvaných saletů, jejichž posláním je zkrášlovat park. Slouží jako odpočinková či vyhlídková místa nebo letní zámečky. V krajině porostlé stromy nechali vytvořit průseky, jimiž lze vždy jeden objekt pozorovat z druhého.
    Při tvorbě parku dostala prostor i mystika. Lichtenštejnové byli členové Zednářské lóže a průseky v lednickém parku jsou vytvořeny tak, že z ptačí perspektivy vytvářejí obří znak lóže, kterým je pěticípá hvězda - pentagram. Ten zůstal zachován až dodnes. Průseky utvářejí hvězdu společně s jírovci.
    "Pentagram se sice rozpadá, stále je ale jasně patrný, když rozkvétají. Je to v květnu, na který připravíme procházky, při nichž tento obrazec v krajině představíme," uvedl Krejčiřík.
    S pracovníky fakulty projdou návštěvníci Francouzskou zahradou parku, seznámí se s kolekcí jeho dubů, jimž se v okolí Lednice mimořádně daří, což dokládá jejich mohutnost. Tamní zámek je nejnavštěvovanější památkou Moravy. Ročně jej navštíví kolem 330.000 lidí. Na tři čtvrtě milionu osob se odhaduje roční návštěvnost tamního parku. Lednicko-valtický areál je zapsán od roku 1997 na seznamu světového dědictví UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář

Související články