Náchodská radnice vypíše soutěž na pomník Josefa Škvoreckého

Vložil
ČTK
16.01.2012 20:30
Náchod

Náchod - Náchodská radnice vypíše uměleckou soutěž na sochu spisovatele a exilového nakladatele Josefa Škvoreckého. Město chce sedící sochu náchodského rodáka, který zemřel ve svých 87 letech v kanadském Torontu, umístit na Masarykově náměstí. Záměr na vypsání soutěže schválili náchodští radní. ČTK to dnes řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.
    "Žádný termín vypsání umělecké soutěže zatím stanovený nebyl, nyní se připravují podmínky," řekla Adlof. Náchodští radní také schválili konání veřejné sbírky, kterou chce město získat peníze na vybudování pomníku. "Sbírka bude pořádána ode dne, který schválí Krajský úřad Královéhradeckého kraje, až do konce letošního roku a to formou shromažďování peněz na předem vyhlášeném bankovním účtu a pokladničkami," dodala Adlof.
    Náchod svého rodáka uctí také vzpomínkovým večerem, který připravuje na 9. února. V ulicích Náchoda by měla být také vyznačená naučná stezka po stopách Josefa Škvoreckého. Spisovateli bude věnovaný také letošní ročník festivalu studentské tvořivosti Náchodská prima sezóna, který se ve městě uskuteční v prvním květnovém týdnu.
    Škvorecký, který byl od roku 1990 čestným občanem Náchoda, město naposledy navštívil v roce 2004 u příležitosti svých 80. narozenin. Tehdy se ve městě konala konference ke Škvoreckému životu a dílu. Škvorecký své mládí prožité v Náchodě zobrazil především ve svém nejslavnějším románu Zbabělci a v knize Prima sezona. Nejznámějším hrdinou Škvoreckého knih je Danny Smiřický. Podle Smiřického je pojmenována známá kavárna hotelu Beránek.
    Spisovatel po potlačení pražského jara 1968, a to na začátku roku 1969, odešel do Kanady. V Torontu spolu se svou manželkou, spisovatelkou a herečkou Zdenou Salivarovou založil nakladatelství Sixty-Eight Publishers, ve kterém vydávali díla autorů, kteří nemohli v komunistickém Československu publikovat.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Držím palce, Danny!
Milan Vít
17.01.12 09:25
zobrazit všechny komentáře