V Olomouci se devět hodin stěhovaly základy románského domu

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
27.03.2006 22:15
Olomouc

Olomouc - Celkem devět hodin trval dnes v Olomouci přesun základů tamní nejstarší světské stavby - románského domu, jehož minulost sahá před 13. století. Na přívěsu nákladního automobilu stavebníci zdivo o hmotnosti zhruba 63 tun převezli o několik desítek metrů dále, aby nebránilo stavbě kanálu. Ačkoliv původně byla celá operace naplánována na pět hodin, kvůli bahnitému terénu se prodloužila.

"Museli jsme připravit cestu a zdivo podvázat. Jak jsme je tahali na cestu, řidič zastavil a auto se na bahnitém povrchu zahrabalo. Jinými stroji jsme museli pomoct auto s nákladem vytáhnout, podložili jsme ho i betonovými deskami," řekl ČTK stavbyvedoucí Ladislav Mokrý. Podle něj byla operace náročná zejména kvůli vysoké hmotnosti nákladu a skutečnosti, že se jedná o kulturní památku.
"Nedá se to chytnou za lano. Počasí a měkký terén nám neumožnil skončit v plánované době. Původně jsme tu měli těžký jeřáb, ale neměli odvahu památku zvednout, aby se nerozlomila," dodal.
Náročný přesun čekal památku již podruhé. Archeologové základy světského domu datovaného před 13. století nalezli při průzkumu v souvislosti s  plánovanou výstavbou olomouckého Prioru. V lednu 1974 byla stavba po podkopání a podložení železobetonovou deskou vyzvednuta na hydraulickém valníku a přemístěna do stavebního dvora tehdejšího Okresního střediska státní památkové péče a ochrany přírody. Dnes se stěhovala pouze v rámci areálu památkářů.
"Národní památkový ústav nám ukázal, jak se to tehdy dělalo. Nyní jsme použili prakticky stejný princip," vysvětlil Mokrý.
Podle ředitele olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Pavla Konečného jde o  mimořádně významnou kulturní památku a nejstarší doklad zděné necírkevní stavby na území Olomouce. Základy budovy o rozměru 500 krát 590 centimetrů, výšce zhruba 145 centimetrů a síle zdiva 70 centimetrů bude před povětrnostními vlivy chránit nová dřevěná budova.
"Zvažovali jsme i přemístění kulturní památky na místo, kde by byla přístupná veřejnosti. To by si ale vyžádalo vysoké finanční náklady. Proto zatím zůstane v našem depozitáři," uvedl Konečný.
0 komentářů
přidat komentář