Známý módní dům v Ostravě už se k původní podobě zřejmě nevrátí

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
11.01.2012 18:10
Ostrava

Ostrava - Známý Módní dům Ostravica Textilia v centru Ostravy se zřejmě už nikdy nevrátí do své původní podoby. Kdysi slavný a nejluxusnější obchodní dům krajského města už roky chátrá. Podle hlavního architekta města Ostravy Cyrila Vltavského je velmi pravděpodobné, že jeden ze tří objektů, které obchodní dům tvořily, bude nakonec zdemolován. Osud dalších dvou domů je zatím nejasný.

    "Předpokládám, že pokud ty objekty mají reagovat na současné podmínky života, pokud mají být oživeny, pokud mají být zachráněny aspoň v té míře, kterou považujeme za nutnou, tak určitě musí dostát nějakých změn," uvedl Vltavský.
    Demolicí je ohrožen především rohový dům na křižovatce ulic Nádražní a 28. října, který jako jediný ze tří objektů není podle Vltavského památkově chráněný. "Dům je ve strašně špatném statickém stavu. Hrozí tam zřícení. Víme, že na to existují statické průzkumy, které říkají, v jakém stavu ten dům je a tam se skutečně ta demolice nedá vyloučit," uvedl.
    Další dva domy jsou památkově chráněné. Společnost Amádeus Real, která v minulosti bývalý módní dům odkoupila, požádala loni ministerstvo kultury o vynětí nejstarší části bloku domů z Ústředního seznamu kulturních památek.
    Vltavský dnes novinářům řekl, že útvar hlavního architekta s tímto návrhem nesouhlasí. Nicméně doplnil, že za nejdůležitější považuje především zachování fasády a se zásahem do vnitřních dispozic objektu by souhlasil. "Patra jsou v takovém rozebraném stavu, že ta jejich přestavba může tomu domu jedině pomoci," míní Vltavský. Úředníci podle něj doufají, že rozhodnutí ministerstva by nakonec takový kompromis mohlo umožnit.
    Podle architekta by toto řešení dávalo šanci alespoň na nějakou záchranu objektu. Není totiž vyloučeno, že pokud by dům dál chátral, dostal by se nakonec do takového stavu, že by musel být zbourán. "Prostřední dům by podle našich informací měl zůstat tak, jak je, a to včetně fasád a interiérů," podotkl Vltavský.
    Společnost Amádeus Real před několika lety koupila od města i pozemky na náměstí Dr. Edvarda Beneše, které přímo sousedí právě s bývalým obchodním domem. Na nich plánuje vybudovat nové obchodní centrum, které má navazovat právě na starou zástavbu. Podle Vltavského by se mělo nejpozději do poloviny letoška k novostavbě zahájit územní řízení, které musí předcházet žádosti o stavební povolení. Obchodní dům je uzavřen od roku 2000, kdy se v jeho části kvůli neodborným stavebním pracím zřítily stropy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Je to trochu slozitejsi
12.01.12 08:46
zobrazit všechny komentáře

Související články