Pražské quadriennale se představuje v Latinské Americe i Evropě

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
08.01.2012 18:50
Praha

Foto: pq.cz
Praha - Boxy plné umění, které loni v červnu připravila mezinárodní výstava scénografie a divadelního prostoru Pražské quadriennale (PQ), se představují v Latinské Americe a putují i po evropských zemích. Unikátní architek- tonická instalace Intersekce, která poutala pozornost na piazzettě Národního divadla, bude v lednu hostem latinskoamerického festivalu Santiago a Mil v Chile.

    "Objeví se také v Bělehradu, na jaře bude box Untitled Josefa Nadje představen na festivalu v Bogotě a projekt Kněžka maďarského uskupení Krétakör pod vedením Arpáda Schillinga byl pozván na prestižní Wiener Festwochen," oznámila ČTK mluvčí Institutu umění - Divadelního ústavu Eva Papánková.
    Řada z těchto aktivit byla podle ní dojednána až po červnovém uvedení Intersekce v Praze, kde zaujala zahraniční kurátory a programové ředitele festivalů. "Projekt žije vlastním, novým životem, jednotlivé jeho součásti jsou zvány na další festivaly a uváděny v nových kontextech," podotkla kurátorka projektu a umělecká ředitelka PQ Sodja Lotkerová.
    Projekty z Intersekce byly během léta a podzimu 2011 uvedeny na řadě evropských přehlídek. Například v Bergenu, Nitře, Rize a v Helsinkách. Nová pozvání podle organizátorů dokazují úspěch konceptu, který umožňuje jeho nezávislé pokračování i v dalších letech.
    "Nejde však jen o jednotlivá uvedení. Novou, i když zmenšenou verzi celé unikátní architektonické instalace z piazzetty představuje v těchto dnech chilský festival Santiago a Mil. Chilský architekt Rodrigo Tisi zde podle originálního konceptu navrhl nové boxy, které budou do 22. ledna hostit projekty Romea Castelluciho, Anny Viebrockové, Moniky Pormaleové, ale i Bohdana Holomíčka a Evy Hrubé, kteří se festivalu osobně účastní," dodala Papánková.
    Kromě jednotlivých akcí pokračuje Intersekce PQ také v publikační činnosti. Na jaře vyjde publikace, v níž domácí i zahraniční kritici a teoretici reflektují Pražské quadriennale 2011. To přilákalo loni v červnu téměř 50.000 návštěvníků a k tomu početné výpravy umělců, režisérů, scénografů či designérů z více než 70 zemí. V centru Prahy vyrostlo několik kulturních "ostrovů", které připomněly, že divadlo a divadelní scénu lze dnes nalézt či vystavět téměř kdekoliv.
0 komentářů
přidat komentář

Související články