Liberecký kraj vydal publikaci o lidové architektuře regionu

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
10.09.2005 22:20
LIBEREC - Nákladem 5000 výtisků vydal Liberecký kraj trojjazyčnou publikaci "Krajina podstávkových domů". Kniha přibližuje skvosty lidové architektury, která je typická pro oblast severních Čech, Horní Lužice a Dolního Slezska a tvoří tak spojovací prvek Trozemí. "Publikace v českém, německém a polském jazyce vznikla v rámci dvou přeshraničních projektů podpořených z programu Phare," řekla dnes ČTK mluvčí Krajského úřadu v Liberci Eva Markgrafová.
Domy jsou typické takzvanou podstávkou, která na sobě nese hrázděné či roubené patro a tíha budovy se díky ní nepřenáší na stěny v přízemí. Mezi nejznámější v Libereckém kraji patří Dlaskův statek u Turnova nebo Vísecká rychta v Kravařích na Českolipsku, kde vznikly muzejní expozice. V oblasti Trojzemí jsou ale podobných domů desítky, jen v Libereckém kraji jich při mapování napočítali 166 a právě jim je nová publikace věnována.
Na záchranu jedinečné architektury vznikl společný česko-německo-polský projekt. Jeho cílem ale není vytvořit skanzen. Projekt má přispět k rozvoji českého, polského a německého venkovského prostoru se zaměřením na zemědělství, turistiku, ochranu přírody a podporu řemesel. Němci ho považují za klíčový regionální program a rádi by Krajinu podstávkových domů dostali v budoucnu na seznam památek UNESCO a na jejich opravy čerpali prostředky z evropských fondů.
Leona Vacková
0 komentářů
přidat komentář