V H. Králové začne výstavba planetária za více než 100 mil. korun

Zdroj
Jakub Sochor
Vložil
ČTK
31.12.2011 15:55
Hradec Králové

Foto: www.astrohk.cz
Hradec Králové - V Hradci Králové by v létě příštího roku měla začít výstavba nového digitálního planetária za více než 100 milionů korun. Nové planetárium se stovkou sedadel a s unikátním projekčním systémem by mělo začít fungovat do konce roku 2014. ČTK to řekl Jiří Hošna z tiskového oddělení hradeckého hejtmanství.

    "Hradecký kraj získal na projekt digitálního planetária dotaci 104,7 milionu korun z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Věříme, že se díky němu mimo jiné i zvýší zájem mladé generace a široké veřejnosti o výsledky vědy a výzkumu, především v přírodovědných a technických oborech," uvedl k projektu hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc.
    Nový objekt na ploše přes 800 metrů čtverečních vyroste vedle hradecké hvězdárny na Novém Hradci, speciální projekční plocha bude mít tvar polokoule. "Projekční systém bude pokrývat několika projektory celou její plochu, návštěvníci se tak budou moci pokochat prostorovou projekcí hvězdné oblohy, ale i videofilmy z dalších vědních oborů lidského poznání," uvedl Hošna. Kolem sálu budou umístěné expozice nazvané Mikrosvět - makrosvět a Energie - její formy a přeměny, ve kterých bude možné sledovat fyzikální jevy v přírodních procesech.
    V areálu hradecké hvězdárny funguje planetárium z roku 1958, které je nejstarším a také nejmenším podobným zařízením v České republice a technicky a prostorově už nevyhovuje. Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové se specializuje na výukové programy pro školní mládež. Ročně zařízení navštíví více než 50.000 lidí, patří tak k pěti nejnavštěvovanějším hvězdárnám v České republice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články