Nevidomí a slabozrací v Olomouci mají modely dalších památek

Vložil
ČTK
28.12.2011 00:30
Olomouc

Olomouc - Modely dalších památek Olomouce umožňují lidem se závažným zrakovým postižením včetně nevidomých poznat blíže historické objekty ve městě. Jde o dřevěné modely chrámu svatého Gorazda a baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, které si mohou lidé se zrakovým handicapem přímo v objektech osahat, uvedla Barbora Tkadlecová z TyfloCentra Olomouc.
     "Modely jsou vyrobeny ze dřeva, což je kvalitní materiál odolný vůči poškození a pro hmatové prohlížení velmi příjemný. Nevidomí tak mohou získat představu o velikosti, tvaru, popřípadě zvláštnostech celého objektu. Slabozrací, kteří v reálu špatně vidí do dálky a do výšky, si památku prohlédnou z blízka ze všech stran a lépe ji tak poznají," uvedla Tkadlecová.
     Oba modely jsou umístěny v příslušných kostelích, jsou doplněny popiskami a průvodci ve zvětšeném černotisku a v Braillově písmu. Model chrámu svatého Gorazda vyrobili žáci Střední školy řezbářské v Tovačově a model baziliky na Svatém Kopečku Lubor Děrda z Oskavy. Projekt finančně podpořilo město Olomouc.
     Oba modely vznikly jako součást druhé etapy projektu. Už dříve byly zpřístupněny a vyrobeny modely tří kulturních památek v centru Olomouce. Jsou jimi historická budova radnice na Horním náměstí a nedaleké kostely svatého Mořice a svatého Michala. "Máme velmi dobré ohlasy na první etapu, modely si prohlédla spousta nevidomých a slabozrakých nejen z Olomouckého kraje, ale i z různých koutů republiky, dokonce i ze zahraničí. Projekt plní svůj účel, je to cesta správným směrem," řekl ředitel Tyflocentra Jiří Příborský.
     Nevidomým a slabozrakým lidem v Olomouci od letošního podzimu slouží také takzvaná Zahrada smyslů v Botanické zahradě Výstaviště Flora. Ve vyvýšeném záhonu tam mohou zájemci pomocí čichu, hmatu a sluchu vnímat na 80 druhů rostlin, jejichž názvy si přečtou na cedulkách s Braillovým písmem.
     Služeb TyfloCentra využívá zhruba 900 klientů nejen z Olomouckého kraje, ale i okrajových částí sousedních regionů. Společnost pomáhá lidem se zrakovým postižením začlenit se do společnosti.
0 komentářů
přidat komentář