V Bechyni vznikne za 30 mil. korun domov pro seniory

Zdroj
Marek Bílek
Vložil
ČTK
27.12.2011 17:25
Foto: wikipedia - Palickap
Bechyně (Táborsko) - V Bechyni na Táborsku vznikne nový domov pro seniory s kapacitou 122 míst. Náklady na výstavbu, která by měla začít v březnu, činí zhruba 30 milionů korun. Současný domov seniorů v Bechyni je totiž v nevyhovujícím stavu, řekl ČTK starosta Jaroslav Matějka (SNK ED).

    Nový domov pro důchodce vznikne v objektu bývalého výukového střediska Jihočeské univerzity do dvou let. Areál patří zřizovateli domova pro seniory - Jihočeskému kraji, který bude výstavbu financovat a počítá s tím v rozpočtu pro příští rok.
    "My to samozřejmě vítáme, jelikož se zlepší podmínky pro život důchodců a v porovnání se současným domovem se i zdvojnásobí kapacita míst," řekl Matějka. Současný domov pro seniory se nachází ve třech starých domech přímo na náměstí. Matějka uvedl, že jen v jednom z nich je výtah. Navíc prý jsou podlaží v jednotlivých domech v jiné výšce, takže lidé při přecházení musí zdolávat hodně schodů.
    Jihočeský kraj počítá v příštím roce také s investicí 185 milionů korun do rekonstrukce domova pro seniory v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Opravy začaly už letos. Největší zařízení svého druhu na jihu Čech s kapacitou 284 lůžek za svou téměř padesátiletou historii neprodělalo žádnou zásadní rekonstrukci. Klienti tam sice žijí v jedno- a dvoulůžkových pokojích, ale zhruba třicítka jich má k dispozici jen dvě společné toalety a koupelny.
    V Jihočeském kraji je v domovech pro seniory téměř 3000 míst. Jihočeský kraj jich zřizuje 18 s více než 1500 lůžky, ostatní spravují obce, církve a další instituce. V některých místech je poptávka na umístění do domovů velká a lidé musí na volné místo čekat, jinde prý lze zájemcům vyhovět hned.
0 komentářů
přidat komentář