Ústecký magistrát souhlasí s umístěním nákupního centra Střekov

Zdroj
Jan Beránek
Vložil
ČTK
21.12.2011 18:15
Ústí nad Labem

Autor: Sallerova výstavba
Ústí nad Labem - Ústecký magistrát vydal územní rozhodnutí, které umožňuje stavbu kontroverzního obchodního centra přímo v centru čtvrti Střekov. Všech 13 námitek, které vznesli odpůrci záměru, zamítl během devíti dnů po jejich vznesení. Skupina odpůrců se proti tomu chce bránit a odvolá se ke krajskému úřadu, mnoho šancí si ale nedává. Projektu ještě zbývá získat stavební povolení.

    Tři dvoupodlažní budovy mají vyrůst mezi krajským soudem a Setuzou. I s parkovištěm mají zaplnit současné travnaté plochy. Podle projektu budou v dolních patrech prodejny potravin nebo elektroniky, nahoře mají být kanceláře. Investorem je chomutovská společnost Sallerova výstavba, která chtěla stavět už od listopadu. Na Střekově mají vyrůst tři budovy, každá se zastavěnou plochou kolem 2000 metrů čtverečních.
    Projekt vyvolal v pětadevadesátitisícovém Ústí odpor. Proti němu se staví zejména střekovské občanské sdružení a několik architektů. Odpůrci vznesli začátkem prosince celkem 13 připomínek: týkaly se především nesouladu s územním plánem, který počítá pro tento prostor hlavně s obytnou a jen okrajově s obchodní výstavbou, stanoven je poměr 70:30, nebo zvýšení emisní a dopravní zátěže území. Kromě toho kritizovali i řadu údajných procesních pochybení města i krajských úřadů.
    "Námitka se zamítá," zní všech 13 odpovědí magistrátu. Městská rada se k problému nevyjádřila, rozhodnutí bylo na stavebním odboru. Ve zdůvodnění uvádí, že parametry projektu nejsou v rozporu s územním plánem a další výstavba jeho parametry může zkorigovat na požadované hodnoty. Územní plán mimo jiné pro výstavbu v této části města stanovuje, že výstavba musí nabízet bydlení pro 200 obyvatel na hektar. Vyjádření magistrátu ČTK zjišťuje.
    Odpůrci považují rozhodnutí i jeho načasování za schválnost. "Úředníci si pospíšili, podle mě jsou zaúkolováni 'Páťou' nebo někým podobným. Načasování bylo podle mne záměrné, aby připomínkování vyšlo na svátky," uvedl Marian Páleník ze sdružení Lepší Ústí. "Páťa" je v zákulisí často používaná přezdívka pro vlivnou osobu severočeské ODS Patrika Oulického.
    Odpůrci připravují odvolání, mnoho šancí si ale nedávají. "Problém je v tom, že odvolání se podává vedení Ústeckého kraje, kde opět sedí Fišera, Vonka a další lidé, napojení na stejné struktury jako na městě," dodal Páleník.
    Zástupci investora argumentují tím, že žádné větší obchodní centrum na pravém břehu řeky Ústí nad Labem nemá. Podle nich nepůjde o klasické přízemní obchodní domy nebo montované konstrukce, ale standardní zděné stavby s omítkou, které do zástavby zapadnou. Cenu projektu odhadují řádově na stovky milionů korun. Možné ústupky odpůrcům zatím investor nenabídl. Sallerova výstavba na svém webu uvádí, že v Česku má asi 255.000 metrů čtverečních obchodních ploch. V Ústí už provozuje velké centrum v Předlicích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články