Jandák: Péče o památky UNESCO by měla mít v Česku jiný řád

Vložil
ČTK
23.03.2006 20:55
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Ministr kultury Vítězslav Jandák se domnívá, že by památky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO měly mít zvláštní režim týkající se jejich financování. Souhlasí tak s názorem sdružení České dědictví UNESCO, jež zastřešuje 12 českých měst a obcí. Ministr by těmto památkám přispěl více, v současné době je ale podle něj třeba "dát trošku spravedlivě všem něco", aby se zastavilo chátrání u památek, na které se léta zapomínalo. Jandák to řekl ČTK při dnešní návštěvě Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou, jedné z památek UNESCO.

ČR má na seznamu v porovnání s jinými zeměmi vysoký počet památek. V poměru ke své rozloze vlastní vůbec nejvíce památek zapsaných na tento seznam. Polsko má zápisů také 12, Slovensko pět, Německo 30, Řecko 17, Francie 28. Památkáři se shodují na tom, že lví podíl na tak vysokém počtu zápisů má bývalý ředitel referátu UNESCO na ministerstvu kultury Michal Beneš. Tohoto odborníka ministr odvolal v prosinci poté, co údajně nesouhlasil s Jandákovým postupem v případě českokrumlovské točny.
Česko by podle ministra mělo také "trošku zaútočit na UNESCO,... aby jenom nediktovali, ale také trochu pomáhali." Jandák opakovaně uvedl, že od příštího roku by Česká republika mohla na opravy památek čerpat peníze z  evropských fondů - ročně dvě až tři miliardy korun. Zápis na seznam UNESCO je však pouze prestižní záležitostí, má velký význam v rámci turistického ruchu a je na každé obci či městě, jak s touto "značkou" dokáže naložit.
Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře byl na seznam UNESCO zapsán v roce 1994. Starosta Jaromír Brychta (ODS) se na ministra obrátil s žádostí, aby pro památky UNESCO prosadil samostatnou kapitolu v rámci rozpočtu svého ministerstva. "Památky UNESCO jsou výkladní skříní, musí nějak vypadat a musí na ně jít víc peněz než na ostatní," apeloval na ministra.
V České republice je přes 40.000 nemovitých kulturních památek, ministr uvedl, že některé v minulosti peníze dostávaly cyklicky a některé vůbec.
Ministerstvo kultury má ale již mnoho let pět památkových programů, v těchto dnech rozhodlo o udělení dotací pro letošní rok. Přestože v nich není tolik peněz, kolik by si vlastníci památek přáli a v minulých letech jejich celková suma klesala, odborníci si jich cení. Především proto, že jsou určeny přímo majiteli památky a na jejich obnovu se skládají peníze ze tří zdrojů - od státu, města či obce a majitele památky. Letos jde na pět programů celkem stejně jako loni (592 milionů korun) a klesající trend se tak zastavil. Protože některé opravy trvají několik let, dostávají někdy stejní vlastníci příspěvky zákonitě několik let po sobě.
"Po prvních výsledcích sumarizace, kterou na ministerstvu děláme, jsme zvolili tuto koncepci: buď všem přidat, anebo těm, kteří nedostávali, dát vůbec poprvé peníze na jejich záchranu," řekl dnes ministr. Při svých cestách po jednotlivých krajích slibuje příspěvky na památky pravidelně, letošní dotace ministerstva kultury v rámci zmíněných programů jsou ale rozděleny, o další je možné žádat na příští rok.
Na opravy ambitů kostela na Zelené hoře bylo v letech 1996 až 2001 vynaloženo kolem 60 milionů korun. Před čtyřmi roky začala obnova interiéru. Nyní stát ročně přispívá dvěma miliony korun, z čehož podle starosty půl milionu spolkne nájem lešení. Při takovém tempu by tam stálo nejméně deset let, řekl. Jandák slíbil, že snad zbudou nějaké peníze, aby obnova nabrala větší tempo.
0 komentářů
přidat komentář