Rozvoji jednoho z největších satelitů Plzně brání nedostatek vody

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
09.12.2011 21:35
Zruč-Senec a jeho rozvoj - foto: mapy.cz
Zruč-Senec (Plzeňsko) - Rozvoji jednoho z největších a nejstarších satelitů Plzně, obci Zruč-Senec, brání nedostatek vody. Nová výstavba se tam zatím nepovoluje, obec spolu s dalšími v okolí už připravuje výstavbu vodojemu mezi Třemošnou a Zručí. ČTK to řekl starosta Miroslav Král. Zruč-Senec, která má nyní téměř 3000 obyvatel, se během 20 let rozrostla o téměř třetinu.

    Po zprovoznění vodojemu by se mohl Zruč-Senec rozrůst na 4000 obyvatel. "Rozvojové plochy máme schválené v novém územním plánu z října," dodal starosta. Jde z 95 procent o soukromé pozemky, zejména louky a pole, zbytek vlastní obec. Podle Krále by tam mohly vzniknout stovky rodinných domků, ploch je tam dost. "Pokud nebude voda, tak vodárna nepustí žádnou další stavbu, pouze stávající rozestavěné domy. Už nám vystavili stopku, že nic nepovolí. Žádná lokalita se nepustí," dodal.
    Vodu získává obec z vodojemu z nedaleké Třemošné. "Teď to řešíme spolu s městem Třemošná a dalšími obcemi a s Vodárenskou a kanalizační a.s., která provozuje vodohospodářskou infrastrukturu na území okresu Plzeň-sever. Ve špičkách už lidé, zejména ti ve vyšších polohách, nemají tlak, a tedy i vodu," vysvětlil Král. Na obecní vodovod je napojena většina lidí, část obyvatel Zruče-Sence má vlastní studnu.
    Studie vodojemu už obce mají, projekt teď zadaly. Vznikne mezi Třemošnou a Zručí a měl by obsluhovat Zruč-Senec, Třemošnou, Českou Břízu, Druztovou a Dolany. Jde o stavbu za zhruba 15 milionů korun.
    Po Novém roce bude podle Krále jednání, kdo a jak se bude na investici podílet. "Chceme využít nějaké dotační programy, které by se měly vyhlásit počátkem příštího roku," dodal starosta. Pokud by město a vesnice podporu nezískaly, podělily by se o náklady společně s provozovatelskou společností, jejíž akcie obce také vlastní.
0 komentářů
přidat komentář