Soud začal řešit případ směny Edelmannova paláce v Olomouci

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
08.12.2011 22:00
Olomouc

Olomouc - Olomoucký soud se dnes začal zabývat případem údajně nevýhodné směny historického Edelmannova paláce v Olomouci. Obžalovaná je znalkyně Hana Martínková, která městskou nemovitost pro radnici oceňovala. Státní zástupce ji obžaloval z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za což jí hrozí až deset let vězení. Město chtělo palác směnit za pozemky v proluce v Denisově ulici. Celá transakce měla být pomocí Muzeu umění, které v proluce hodlalo vybudovat Středoevropské fórum. Z výměny však nakonec sešlo, město tak poškozeno nebylo.

    Podle státního zástupce Petra Matouška obžalovaná znalecký posudek vypracovala se záměrem zvýhodnit svého známého Miroslava Barneta. Právě on chtěl svým pozemkem v Denisově ulici, které muzeum pro stavbu fóra nutně potřebovalo, uhradit část ceny Edelmannova paláce. V posudku znalkyně podle žalobce hrubě snížila cenu městského paláce a naopak zvýšila cenu jeho pozemku. "Smlouva by v případě nabytí účinnosti pro město znamenala finanční ztrátu ve výši nejméně 24,4 milioni korun," uvedl státní zástupce.
    Martínková připustila, že se s Barnetem zná asi 20 let a ročně pro jeho realitní kancelář zpracovává zhruba čtyři desítky posudků. Odmítá však obvinění, že se jej snažila zvýhodnit. "Neměla jsem k tomu žádný důvod. Svůj znalecký posudek jsem uvedla pravdivě, mé ocenění bylo správné," hájila se dnes obžalovaná znalkyně. "Kdybych věděla, co mě čeká, v životě bych do toho nešla," dodala.
    Celý spor se točí kolem různých výkladů metodiky oceňování nemovitostí. Policie si při prověřování případu nechala udělat dva revizní posudky, které palác ohodnotily podstatně výše, naopak u pozemků Barneta stanovily nižší cenu. Paradoxně přitom rozdíl ve stanovené ceně historického Edelmannova paláce u těchto posudků činil 23 milionů korun.
    Zatímco běžně se podle pracovníků magistrátu prodej takových domů plánuje půl roku, v tomto případě tlačil zástupce města čas. O směně jednala 24. února 2009 rada, o měsíc později už o tom měli rozhodovat zastupitelé. Spěchalo se kvůli tomu, že do konce března měl být podán projekt Středoevropského fóra. Cena za Edelmannův palác znalkyně stanovila na 36 milionů a pozemky Barneta ohodnotila na 9,5 milionu korun. Cena za palác se městu tehdy nezdála. Zástupci radnice ještě na poslední chvíli obvolávali jiné znalce, kteří však vypracování posudků pro nereálný termín odmítli. Směnu nemovitostí následně schválili zastupitelé. S prodejem paláce souhlasilo 32 ze 41 přítomných zastupitelů, osm bylo proti. Postupem zastupitelů, kteří hlasovali pro směnu, se zabývala už dříve policie na základě trestního oznámení. Stíhání však bylo odloženo.
    Smlouva o převodu paláce z 16. století byla podmíněna uvolněním dotace ministerstva kultury na projekt Středoevropského fóra. Dotaci však nezískal. Palác tak nakonec zůstal městu; platnost smlouvy vypršela na konci června.
0 komentářů
přidat komentář

Související články