Výtvarná skupina Ztohoven svými akcemi nabourává veřejný prostor

Vložil
ČTK
06.12.2011 20:10
Praha

Foto: ztohoven.com
Praha - Výběr kontroverzních počinů umělecké skupiny Ztohoven a jednoho z jejích zakladatelů Davida Honse, který tvoří pod jménem Roman Týc:


    - Umělecká skupina Ztohoven na sebe upoutala pozornost širší veřejnosti v létě 2007 svým zásahem do vysílání České televize. Do pořadu ČT2 Panorama "propašovala" simulovaný výbuch atomové bomby v oblasti Krkonoš. Za dílo získali členové skupiny cenu od Národní galerie v Praze, ale také se dostali do konfliktu se zákonem. Soud nakonec čin vyhodnotil jako přestupek, příslušný městský úřad ale zamítl i to a umělci nedostali žádný trest.
    - V polovině loňského roku členové skupiny v Praze vystavili občanské průkazy se snímky pozměněnými takzvaným morphingem. Akce byla součástí projektu Občan K., kterým umělci chtěli upozornit na to, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Podle policie se tím však členové skupiny dopustili trestného činu, neboť při žádostech o vydání průkazů podvedli úředníky. Nedávno žalobci poslali 12 členů skupiny před soud.
    - Předloni v listopadu Týc přidělal na pamětní desku na Kaňkově paláci na Národní třídě v Praze, která připomíná události 17. listopadu 1989, plastiky s hajlujícíma rukama a s pěstmi se vztyčenými prostředníky. Celé dílo pak nazval Není co slavit. Policie případ vyšetřovala jako možnou propagaci nacismu, ale nakonec v něm neshledala žádné protiprávní jednání.
    - V roce 2003 členové Ztohoven překryli na 800 reklamních vitrín v pražském metru bílými plakáty s velkým černým otazníkem. Cílem ilegální akce bylo "zpochybnit prostor reklamy v principu, i prostor konkrétní reklamy jako takové."
    - V lednu 2003 členové skupiny vytvořili otazník zakrytím poloviny červeného neonového srdce výtvarníka Jiřího Davida, které svítilo nad Pražským hradem na konci funkčního období prezidenta Václava Havla.
    - V roce 2007 Týc vyměnil v Praze skla na 50 semaforech pro chodce za šablony s postavičkami v komických či lehce vulgárních situacích. Za to mu soud před třemi lety uložil peněžitý trest 60.000 korun, který Týc odmítl a nezaplatil ho. Dnes jej soud poslal na měsíc do vězení.
    - Týc na sebe upozornil i hrou Seber policajtovi čepici, jeho byla i socha ohořelého muže Ohnívání vystavená na Václavském náměstí poblíž místa sebeupálení Jana Palacha.
    - Letos v září vzbudil Týc rozruch, když vytvořil obrazy z popela, který údajně pařil zesnulým. Vystavil je v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze.
0 komentářů
přidat komentář