O nákupním středisku ve Střekově se dohaduje investor s odpůrci

Zdroj
Jan Beránek
Vložil
ČTK
06.12.2011 19:35
Ústí nad Labem

Autor: Sallerova výstavba
Ústí nad Labem - Stále více sílí boj mezi stavební firmou Sallerova výstavba a ústeckými architekty, které proti sobě postavily plány firmy na stavbu obchodního centra uprostřed ústecké čtvrti Střekov. Krajský úřad v létě rozhodl, že stavba nezatíží životní prostředí, takže zbývá už jen územní rozhodnutí a následné stavební povolení. První z nich dnes projednával ústecký magistrát, odpůrci se stavbou ale nesouhlasí a chtějí dosáhnout minimálně projektových úprav.

    Tři dvoupodlažní budovy mají vyrůst mezi krajským soudem a Setuzou. I s parkovištěm mají zaplnit současné travnaté plochy. Podle projektu budou v dolních patrech prodejny potravin nebo elektroniky, nahoře mají být kanceláře. Investor chtěl stavět už od listopadu, teď se termín posouvá.
    Projekt vyvolal v Ústí značný odpor. Proti němu se staví zejména střekovské občanské sdružení a několik architektů. Vadí jim především nesoulad s územním plánem, který počítá pro tento prostor hlavně s obytnou a jen okrajově s obchodní výstavbou, stanoven je poměr 70:30. S rezidenčním využitím původní projekt vůbec nepočítá. Podle Luboše Pauera, který na magistrátu zodpovídá za územní plánování, to ale není v rozporu; při započítání okolních stoletých činžovních domů se toho čísla dosáhne.
    Odpůrci mají i další argumenty. "Ta stavba nerespektuje charakter lokality a uliční rastr. Má nízkou architektonickou hodnotu a snižuje hodnotu lokality," řekl při dnešním projednávání jeden z oponentů Jiří Němeček.
    Střekov se k Ústí připojil v roce 1939 a prostor u starého mostu přes Labe se měl stát jeho centrem, které plynule naváže na zástavbu na druhém břehu. To se splnilo jen zčásti a odpůrci si myslí, že obchodní centrum kousek od mostu by ze Střekova udělalo definitivně periferii.
    "Obešli jsme majitele okolních domů a takových 70 procent z nich s tou stavbou nesouhlasí," řekl další z oponentů. Vadí mu i další zvýšení dopravní zátěže; už teď se mění ve špičce okolí starého mostu v jedno velké parkoviště a podle loňského sčítání tudy jezdí denně 12.900 aut. Kvůli tomu odpůrci nevylučují, že u soudu napadnou verdikt krajského úřadu, podle kterého stavba nezatěžuje životní prostředí, což investorovi výrazně ulehčilo přípravu.
    Zástupci investora zase poukazují na to, že žádné větší obchodní centrum na pravém břehu řeky Ústí nad Labem nemá. Podle něj nepůjde o klasické přízemní obchodní domy nebo montované konstrukce, ale standardní zděné stavby s omítkou, které do zástavby zapadnou. Možné ústupky odpůrcům zatím investor nenabídl.
    Chomutovská společnost Sallerova výstavba na svém webu uvádí, že v Česku má asi 255.000 metrů čtverečních obchodních ploch. V Ústí už provozuje velké centrum v Předlicích a teď chce stavět přímo v centru města. Ve Střekově mají vyrůst tři budovy, každá se zastavěnou plochou kolem 2000 metrů čtverečních.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
není dům
jiří
08.12.11 10:55
zobrazit všechny komentáře

Související články