Plzeňský kraj získá cenný objekt spojený s architektem Loosem

Vložil
ČTK
06.12.2011 18:50
Plzeň

Plzeň - Plzeňský kraj se dohodl s Plzní a získá od ní významný objekt s interiérem architekta Adolfa Loose (1870-1933). Na rekonstrukci cenného vícepodlažního bytu na Klatovské třídě, který dosud vlastnilo město, se kraj pokusí dostat dotaci z norských fondů. Objekt, jenž svou koncepcí připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze, by měl po úpravách sloužit Západočeské galerii. Ta v něm plánuje badatelské centrum pro výzkum architektury i expozici připomínající Loose. ČTK o dohodě s plzeňským magistrátem řekl krajský radní Václav Koubík (ČSSD).

    "Pro nás je úžasné, že objekt dostaneme, Loos je unikum. Nyní se řeší převod, potřebné dokumenty zpracovává majetková komise města. Snažíme se, aby to bylo co nejdříve, protože chceme zachytit vyhlášení norských fondů, které by mělo proběhnout příští rok na jaře," uvedl radní.
    Podle předběžných odhadů by se rekonstrukce vzácných prostor mohla pohybovat kolem 50 milionů korun. "Dotace z norských fondů by přitom mohla být ve výši 80 až 90 procent nákladů. Žádost zpracuje kraj," dodal radní.
    Interiér domu na Klatovské třídě patří mezi největší v Plzni, na nichž se Loos podílel. Byt má tři podlaží, celkovou koncepcí se podobá Mülerově vile, má i podobné uspořádání. "Je tam dvoupodlažní hala a další podlaží ložnicové, kde byly pokoje dětí a rodičů, pro personál. Byt byl po válce rozdělen na několik částí, hlavní hala byla zcela oddělena a byl z ní vytvořen nebytový prostor. Další části byly rozděleny na menší byty," uvedl Petr Domanický, jenž má v Západočeské galerii na starost sbírku architektury. V bytě se dochovaly některé původní prvky, například mramorování, dřevěné táflování, kliky a podobně. Dnes je podstatná část bytu volná, patří městu. To nabídlo kraji bezplatný převod pod podmínkou, že objekt zrekonstruuje a vybuduje v něm centrum architektury.
    Západočeská galerie, jež patří pod kraj, chce cenné prostory do své správy. Podle ředitele galerie Romana Musila je už v ČR běžné, že si galerie pod sebe berou podobné typy objektů. "Takto například Moravská galerie v Brně spravuje Jurkovičovu vilu, Galerie umění Karlovy Vary Becherovu vilu," uvedl Musil. Snahou galerie bude uvést nejcennější prostory bytu ze 30. let 20. století do stavu blízkého tomu původnímu a zpřístupnit je veřejnosti. V dalších prostorách by chtěla připravit plochu pro stálou expozici o Loosově práci. Důležitou část by pak tvořilo badatelské centrum architektury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články