Hovory o umění: Hans Ulrich Obrist & Noemi Smolik

Zdroj
Goethe-Institut
Vložil
Tisková zpráva
05.12.2011 12:25
Přednáška s diskuzí ve čtvrtek 8.12.2011 v 19:00
Goethe-Institut, 2. patro, Masarykovo nábřeží 32
V němčině, se simultánním tlumočením do češtiny

V prosinci bude v rámci cyklu „Hovory o umění“ diskutovat Hans Ulrich Obrist s Noemi Smolik.
„Opravdu si myslím, že umělci patří mezi nejdůležitější lidi na planetě. A pokud to, co dělám, jim je ku prospěchu a pomáhá jim, pak jsem štastný“, říká Obrist, jehož seznam publikací a výstav je téměř nekonečný.Těžko říci, kde žije. Potkat ho můžete v Londýně, kde spoluvede Serpentine Gallery, ale také v Tokiu či Riu. Spí převážně v letadle.

Hans Ulrich Obrist - Svoji první výstavu zorganizoval Obrist ve 23 letech v kuchyni svého bytu v St. Gallen. Výstava „Hotel Carlton Palace Chambre 763“, během které se mu podařilo vměstnat více než 70 umělců a umělkyň do prostoru o velikosti 12 m², se stala legendou. Byl to Obrist, který se svými projekty nastartoval trend uměleckých výstav konajících se na netradičních místech, který trvá dodnes. A byla to Obristova Interviews, která lámala rekordy. Známé jsou jeho „Maratóny“, 24 hodin trvající rozhovory a především jeho kniha rozhovorů „A Brief History of Curating “. Není proto s podivem, že ho renomovaný časopis Art Review vyhlásil v roce 2009 nejvlivnější osobností současné umělecké scény.

Noemi Smolik
je kritička publikující na Kunstforum, Artforum, v listech Kunstzeitung, Parkett, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Mladá fronta dnes, působí též jako profesorka dějin umění. Od června 2011 působí jako umělecký garant v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné hoře.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články