ARCHIP - přijímací řízení na rok 2012/2013

Zdroj
ARCHIP
Vložil
Tisková zpráva
04.12.2011 10:35
Architectural Institute in Prague (ARCHIP), první česká soukromá vysoká škola architektury, zahájila v Veletržním paláci svůj první akademický rok. V současnosti ARCHIP přijímá přihlášky do svého 3-letého bakalářského programu na rok 2012/2013. Termínem je 31. leden 2012.
Plán na založení soukromé vysoké školy architektury v Praze, který vznikl v roce 2005 ve skupině kolem architektů Martina Roubíka (1949–2008) a Reginy Loukotové, se letos v říjnu stal skutečností. ARCHIP je jedinou školou architektury ve střední Evropě, která nabízí kompletní bakalářský program v angličtině. V prvním ročníku je zapsáno více než 20 studentů, zastupujících 10 národností ze 4 kontinentů. 
Prostory ARCHIP jsou situovány v přízemí Veletržního paláce, známé funkcionalistické stavby od architektů Oldřicha Tyla a Josefa Fuchse. Palác byl dokončen v roce 1929 a svého času vyjádřil obdiv k jeho stylu i měřítku samotný Le Corbusier. V současnosti v budově sídlí Národní Galerie.
Mezi vyučujícími figurují přední čeští architekti a neméně známé osobnosti z oblasti historie, teorie a výtvarného umění. Ateliéry architektonického navrhování vedou Zdeněk Fránek, Jan Schindler a Jaroslav Wertig. V prvním ročníku dále vyučují třeba Adam Gebrian a Osamu Okamura.
Koncept výuky je založen na propojení architektury a ostatních oborů a zabývá se také dosud opomíjenými oblastmi jako jsou krajinářská architektura, urbanismus, formování veřejného prostoru či památková péče. Studium klade důraz také na využití architektonických modelů, týmovou práci, prezentaci, diskusi a polemiku. 
Samotnou výuku doplňují další aktivity, k nimž patřila třeba nedávná návštěva studentů z Iowa State University (USA). Regina Loukotová, rektorka  ARCHIP, také koncem října vedla architektonický workshop v Egyptě.  ARCHIP připravuje i další mezinárodní kontakty a akce. Kromě studia škola pořádá také veřejné přednášky v angličtině, jejichž cyklus začal již v říjnu. Mezi přednášejícími jsou zástupci Česka i dalších zemí. 
Přijímací řízení probíhá elektronicky, zkoušky jsou založeny na portfoliu výtvarných prací, vč. motivačního dopisu. Nejlepším uchazečům uděluje ARCHIP stipendia ve výši 90 %, 60 % a 30 % školného, dle hodnocení a doporučení přijímací komise.
Více informací najdete na www.archip.eu či www.facebook.com/archip.eu – a můžete si také objednat náš digitální Newsletter.
0 komentářů
přidat komentář

Související články