Náměstek Hudeček prověří změny týkající se pražských nádraží

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
02.12.2011 23:45
Praha

Praha - Prověřit připravované změny územního plánu, které se týkají pražských nádraží, a změnit systém pořizování změn územního plánu a fungování Útvaru rozvoje města chce nový primátorský náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09). Řekl to v rozhovoru ČTK. Změny umožňující přestavbu Masarykova a Smíchovského nádraží a Nákladového nádraží Žižkov před časem vyvolaly kritiku odborníků i veřejnosti. Na špatné fungování útvaru rozvoje dlouhodobě upozorňují architekti i občanská sdružení.

    Hudeček, který zastává funkci primátorského náměstka od minulého týdne, kritizuje systém takzvaných celoměstsky významných změn územního plánu. Ty Praha projednává odděleně od přípravy nového územního plánu. Podle něj jsou ukázkou bující korupce. "Jedná se o standardní změny, pouze jsou názvem odlišeny od ostatních. Jsou mezi nimi i nevýznamné záměry," řekl ČTK.
    Ke schválení je v současnosti připraveno přes 30 takovýchto změn, na zastupitelstvo by se mohly dostat tento nebo příští měsíc. "Do projednávání teď rozhodně nepůjdou tři změny, u kterých jsou problémy. Jedná se o Smíchovské, Masarykovo nádraží a Nákladové nádraží Žižkov. Ty chci projednat zvlášť," řekl Hudeček.
    Se změnami, které by umožnily přestavbu těchto nádraží, nesouhlasili místní obyvatelé i občanská sdružení. Proti přestavbě žižkovského nádraží, jehož součástí by bylo i zbourání funkcionalistické budovy, dlouhodobě vystupuje například sdružení Tady není developerovo. Nádražní budova byla před časem prohlášena za památku, ministr kultury Jiří Besser ale rozhodnutí zrušil a vrátil památkářům k přezkoumání.
    Hudeček se chce podívat také na fungování Útvaru rozvoje hlavního města Prahy (ÚRM), který například zpracovává stanoviska k plánovaným změnám. "Útvar potřebuje dostat jasnou náplň. Stal se orgánem, který se ke všemu vyjadřuje, ačkoliv jeho stanovisko není závazné," uvedl Hudeček. Změnu na ÚRM nastartoval už Hudečkův předchůdce Josef Nosek (ODS), který má nyní na starosti dopravu. Během jeho ročního působení byl z postu ředitele ÚRM odvolán Bořek Votava, který podle některých kritiků podléhal tlaku developerů a podnikatelů.
    Hudeček chce navázat i na další Noskovy kroky. Chce například pokračovat v činnosti pracovní skupiny Vize 2050, která má diskutovat o možném rozvoji Prahy.
    Hudeček se stal náměstkem primátora poté, co ODS rozvázala koalici s ČSSD a dohodla na novém koaličním uspořádání s TOP 09.
0 komentářů
přidat komentář

Související články