Žďákovský most se dočká generální opravy

Vložil
ČTK
29.11.2011 17:45
Písek

Písek - Žďákovský most na Písecku se v příštím roce dočká kompletní opravy. Náklady by neměly překročit 400 milionů korun. Deníku Právo to potvrdil ředitel českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Josef Pešl.
     "Nevyhovující stav jsme zjistili před třemi roky. Mostními závěry protékala voda a ocelové části mostu výrazně korodují. Ve špatném stavu jsou úložné prahy a ložiska, po nichž se unikátní konstrukce pohybuje, a most proto působí celou svou vahou na konstrukci, do níž zatékalo," popsal Právu současný stav Ždákovského mostu Pešl.
     Připomněl, že ŘSD plánovalo opravu už před třemi roky, scházely ale peníze. Podle něj k  záchraně mostu pomohla aktivita jihočeských poslanců. "Most je nejen důležitou dopravní tepnou kraje, ale i ceněným symbolem umu českých architektů a stavbařů. Věřím, že vlastní práce, které mají trvat 28 měsíců, začnou už v dubnu," řekl Právu poslanec ODS Václav Baštýř.
     Na mostě musela být už dříve omezena průjezdná šířka na jeden jízdní pruh, snížena byla rychlost i zatížení na maximálních 13 tun a hrozilo jeho úplné uzavření.
     Rekonstrukce zahrnuje sanaci betonových a ocelových konstrukcí, výměnu mostních závěrů, kompletní odstranění konstrukce mostního svršku a její nahrazení novou. Počítá se i s výměnou izolací, ocelové konstrukce mostní římsy, zábradlí, odvodněním, promazáním, repasí ložisek i kompletní protikorozní ochranou.
     Celkovou sumu na opravu mostu lze podle Pešla zpřesnit až po vyhodnocení doplněné technické dokumentace. Zatím jsou náklady na realizaci stavby odhadovány zhruba na 321,69 milionu korun a na její přípravu 23,50 milionu korun.
     Na Žďákovský most, svými rozměry a konstrukcí neobyčejnou technickou památku, narazí každý, kdo přijíždí k zámku Orlík směrem od Kostelce nad Vltavou. Most je unikátní tím, že oba břehy Orlické přehradní nádrže spojuje jediným mostním obloukem. Stavba, která byla zprovozněna před 40 lety, 27. dubna 1967, je největším obloukovým ocelovým mostem v Česku. Svého času ale Žďákovský most vévodil i světovým tabulkám.
     V roce 2001 byla v rámci sympozia Mosty 2001 v Brně udělena Žďákovskému mostu cena Most století v kategorii ocelových silničních mostů.
     Ke svému jménu most přišel podle osady Žďákov u  Chrástu, která byla přehradou zatopena a přestala existovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články