Ostrov se o UNESCO nezajímá i kvůli rozvoji své průmyslové zóny

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
28.11.2011 21:05
Foto:Ondřej Koníček
Ostrov (Karlovarsko) - Město Ostrov se nepřipojí ke společnému projektu českých a saských obcí Montanregion Krušnohoří, jenž bude usilovat o zařazení geograficky vymezeného území Krušnohoří do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jedním z důvodů, proč se město rozhodlo zůstat stranou, je i snaha ochránit průmyslovou zónu. Starosta Pavel Čekan (ČSSD) dnes ČTK řekl, že přísná kritéria pro zápis do seznamu by mohla zabránit rozvoji zóny, již má město připravenou pro investory.

    V projektu Montanregion Krušnohoří jde především o hornické památky v českém a německém pohraničí. V případě Ostrova by podle Čekana šlo hlavně o celý komplex historických objektů v takzvaném klášterním okrsku, ale i o dům kultury a nové náměstí, postavené v architektonickém stylu socialistický realismus. "Jednou z podmínek pro zápis je ochranné pásmo mezi chráněnými částmi a ostatní zástavbou. Nikdo nám zatím neuměl říci, kudy by vedlo," podotkl starosta.
    Radní měli obavy z toho, že v posuzování žádosti o zápis jsou brány v úvahu takzvané dálkové pohledy, kdy stavba sice ještě není v památkové zóně, ale je rušivá při celkovém pohledu na město. "Když si uvědomíme, že průmyslová zóna je vybudována přímo nad Ostrovem, při jejím dalším rozšíření to může ovlivnit pohled na Ostrov a mohlo by to mít za následek, že by se tam dále nestavělo. Do zóny přitom město investovalo značné prostředky a řadu let se snaží o její zaplnění," konstatoval Čekan.
    Zóna je pro město o to důležitější, že začalo nadějné jednání se silným investorem z oblasti automobilového průmyslu. Když se podaří záměr naplnit, měl by investor do roku 2013 postavit první halu, kde by našla práci stovka lidí. Postupně by na ploše o rozloze 68.000 metrů čtverečních měl do roku 2018 vyrůst výrobní areál pro 1700 pracovníků. O jakou firmu jde, nechce ale starosta zatím prozradit. Projekt má podporu Karlovarského kraje.
    Průmyslová zóna u Ostrova vznikla v roce 2002 za téměř 60 milionů korun. Od té doby se jí snaží město zaplnit, což se podařilo jen zčásti. Zónu prozatím využívají polygrafická společnost KVtisk a firma Lindner, jež se specializuje na kovovýrobu. Další pozemky město nabízí k prodeji. Míra nezaměstnanosti se v Ostrově pohybuje kolem 11 procent a v Karlovarském kraji kolem devíti procent. "V zastupitelstvu převládl racionálnější názor, jímž bylo o zápis do UNESCO neusilovat," dodal Čekan.
    Opoziční zastupitel, bývalý starosta a současný poslanec Jan Bureš (ODS) byl rovněž pro to, aby Ostrov o zápis neusiloval. Nespojoval by to prý ale s ochranou průmyslové zóny. "Ostrov má být především městem k žití a neměl by se stát skanzenem. Památková ochrana je v Česku velmi často nepřiměřená a vlastníkům jen komplikuje život. O naše památky se umíme dobře postarat, aniž by byla nutná nějaká další ochrana spojená se seznamem UNESCO, kam bychom se stejně ani nedostali," dodal Bureš.
0 komentářů
přidat komentář

Související články