V Mikulově byl po mnoha letech oprav otevřen kostel sv. Václava

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
27.11.2011 16:15
Foto: mikulov.cz
Mikulov (Břeclavsko) - V Mikulově na Břeclavsku byl dnes po rozsáhlé rekonstrukci otevřen gotický kostel svatého Václava. Jde o jednu z nejvýznamnějších gotických památek na Moravě. Její oprava stála 14 milionů korun. Chrám se rekonstruoval 15 let a uplynulých pět let byl zcela uzavřen. K jeho znovuotevření se dnes konala bohoslužba, řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Při slavnostní mši se z kostel svatého Václava zaplnil věřícími do posledního místa.

    Rekonstrukce objektu byla rozsáhlá. Nejnáročnější bylo zrestaurování manýristické štukové výzdoby stropu, která se uvolňovala. Nutné bylo sanovat vlhké zdivo, opravit klenbu presbytáře, krovy i střechu celého katolického chrámu.
    Opravy byly rozvrženy na léta kvůli nedostatku peněz. Kostel je obnoven zatím pouze z větší části. Dalším důležitým projektem bude oprava jeho věže, na níž dosud nebyly peníze.
    Přijde na několik milion korun a v budoucnu by se mohla stát novou mikulovskou turistickou atrakcí. Uvažuje se totiž o tom, že bude zpřístupněna coby vyhlídka. Obdobně je od loňska zpřístupněna i věž kostela v nedaleké Břeclavi-Poštorné.
    Kostel svatého Václava vznikl patrně ve 13. století. O čtyři století později jej kardinál František Ditrichštejn povýšil na takzvanou kolegiátní kapitulu, v jejímž čele stojí až dosud proboštové. V té době byly na Moravě tyto kapituly jen čtyři.
    Mikulov patří k nejstarším historickým moravským městům. Jeho chloubou je zámek, četné kaple na Svatém kopečku, hrobka šlechtického rodu Ditrichštejnů, historické centrální Náměstí se Sgrafitovým domem i kostel svatého Václava.
0 komentářů
přidat komentář