Rozpočet ministerstva kultury bude v příštím roce o miliardu vyšší

Vložil
ČTK
23.11.2011 22:40
Praha

Praha - Ministerstvo kultury asi bude mít v příštím roce na výdaje 8,332 miliardy korun, což je o 1,027 miliardu korun více proti letošku. Zvýší se také příjmy ministerstva zejména díky zvýšení příspěvků z rozpočtu EU, které mají být 1,03 miliardy korun. Letos tyto příjmy mají činit jen 328 milionů korun. Sněmovní kulturní výbor dnes rozpočet ministerstva podpořil beze změn.
     Náměstkyně ministerstva kultury Michaela Vojtová poslancům řekla, že navýšení výdajů o 14 procent je dáno mimo jiné zvýšením příspěvků příspěvkovým organizacím o 224 milionů korun. Konkrétně v této souvislosti zmínila transformaci České filharmonie a slučování Národního divadla a Státní opery Praha. Celkem mají příspěvkové organizace dostat 5,26 miliardy korun.
     Zvýšit se mají také výdaje na činnost registrovaných církví a náboženských společností, a to na 1,44 miliardy korun. Důvodem je zejména dohodnutý nárůstu platů duchovních na celkem 1,35 miliardy korun. Posílen by měl být i program péče o národní kulturní poklad z letošních 412 milionů na 464 milionů korun v roce 2012. Proti letošku téměř dvojnásobná částka - 883 milionů korun - by měla být věnována na rozvoj a obnovu materiálně technické základny státních kulturních zařízení.
     Snížit se mají naopak výdaje na kulturní služby a podporu živého umění, a to z letošních 485 milionů na 372 milionů korun. Úspory by se měly dotknout programu podpory profesionálních divadel, symfonických orchestrů a pěveckých sborů nebo podpory mimořádných kulturních akcí, veřejných informačních služeb knihoven a výdaje na záchranu a obnovu kulturních památek.
     Beze změn výbor podpořil také rozpočet Státního fondu kultury, jehož příjmy i výdaje mají dosáhnout 34 milionů korun. Fond má mimo jiné příjmy z pronájmů pražských domů U Černé Matky Boží a U Hybernů a Národního domu na Vinohradech, financován by měl být částečně i z výnosů z  televizní reklamy. Na účtu fond má 59,2 milionu korun. Soudí se o zaplacení téměř 102 milionů korun za rekonstrukci domů U Černé Matky Boží a o domu U  Hybernů.
     Výnosy z televizní reklamy by mohl v příštím roce disponovat také Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie. Jeho navrhovaný rozpočet ale zatím s těmito penězi nepočítá a příjmy fondu stanovil na 81 milionů korun, zatímco výdaje na 200 milionů korun. Také tento rozpočet výbor podpořil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články