Michael Třeštík vydal návod jak chápat a vnímat umění

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
23.11.2011 22:30
Praha

Praha - Výtvarný kritik, publicista a spisovatel Michael Třeštík vydal návod ke čtení umění. Titulem Umění vnímat umění chce laikům usnadnit a především pak zpříjemnit návštěvu galerií. "Viděl jsem hodně obrazů, hodně z nich mi něco dalo, ale žádný z nich mi nic nevzal. Stojí to za to a je to bez rizika," láká ve své knize do výstavních síní autor, který v současné době o umění nejen píše, ale také s ním obchoduje.
    Knihu Třeštík pojal jako "naučné, ale lehké čtivo na noční stolek". Ujal se prý nevděčné role a zpracoval knihu, kterou by čtenáři na českém knižním trhu čekali spíše z pera akademiků. "Líbilo by se mi, kdyby příště, až budou čtenáři mé knihy stát před obrazem, aby v sobě měli méně mindráků, aby se před tím obrazem cítili uvolněněji a něco si z něj odnesli," řekl ČTK Třeštík. Vzápětí dodal, že publikací o dějinách umění je na trhu bezpočet, ale přehledně a srozumitelně o  umění jako takovém nikdo z českých kunsthistoriků zatím nenapsal.
    Třeštík ve své nejnovější knize, kterou na trh uvádí nakladatelství Gasset, čerpá z řady českých i zahraničních publikací. Vtipně a s nadhledem píše o tom, jak přistupovat k abstraktnímu umění, jak důležitý je pro umělce "styl" či co je tzv. Guerilla art. Kniha čítá řadu drobných reprodukcí významných děl českého i světového malířství od Josefa Čapka přes Marka Rothka až po Pabla Picassa.
    Soubor rad a postřehů není Třeštíkovým prvním dílem o umění. Na dané téma v uplynulých letech vydal například knihy Umění sbírat umění nebo Slečny z Avignonu. "Kvalitní umění musí být něco víc než jen řemeslo. Musí něco přinášet - emoce, poznání či pocity. Na umění je krásné právě to, že jej lze tak těžko definovat. Kdyby to šlo lehce, tak to dělá každý," dodává Třeštík, který vlastní internetový obchod s uměním a starožitnostmi.
    Michael Třeštík (1947), původním vzděláním architekt, je český prozaik, publicista, vydavatel a dokumentarista. Publikuje od roku 1964, všeobecné uznání si ale vydobyl až románem Zdi Tvé, za který získal Wolkerovu cenu. Několik let působil jako šéfredaktor a vydavatel literárního týdeníku Tvar. V letech 1995 - 2005 se pak podílel na vzniku encyklopedie Kdo je kdo. Jeho manželkou je režisérka dokumentárních filmů Helena Třeštíková.
0 komentářů
přidat komentář