Věřitelé budou v úterý rozhodovat o řešení dluhů developera ECM

Vložil
ČTK
21.11.2011 21:05
Praha

Projekt CITY na Pankrácké pláni
Praha - Před Městským soudem v Praze bude v úterý věřitelská schůze znovu rozhodovat o dalším osudu zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM). Insolvenční správce navrhuje opět vyhlášení konkurzu, vedení ECM chce prosadit reorganizaci. ČTK to zjistila z dnes zveřejněných dokumentů v insolvenčním rejstříku na serveru justice.cz.

    Firma byla v konkurzu od července, Vrchní soud v Praze ale rozhodnutí o konkurzu v říjnu kvůli procesním chybám zrušil.
    Předseda představenstva a generální ředitel ECM Milan Janků prosazoval reorganizaci firmy už původně, v červenci ale neuspěl. Nyní věřitelům předkládá návrh nové "cestovní mapy", která má pomoci developera prostřednictvím reorganizace zachránit. Tento návrh počítá s vytvořením nové manažerské struktury ECM. Současní výkonní představitelé představenstva Janků a Antonín Jakubše by se přesunuli do nově vytvořené dozorčí rady firmy, předsedou představenstva ECM by se stal najatý realitní manažer. Tím by podle dnes zveřejněného materiálu mohl být buď Anton Hopfgartner ze společnosti Property Solutions, nebo šéf developerské skupiny Crestyl Omar Koleilat.
    Zatímco celkový výnos nezajištěných věřitelů z reorganizace by podle vedení ECM činil z prodeje projektů a majetku 54,5 milionu eur, tedy asi 1,4 miliardy korun, v případě konkurzu by to prý bylo 39,3 milionu eur (kolem jedné miliardy korun).
    Insolvenční správce ECM Ivo Hala ovšem nadále trvá na tom, že nejlepším řešením pro zadluženou firmu je konkurz. "Konkurzní řešení se zdá být výhodnější, neboť nabízí vyšší uspokojení věřitelů v kratším časovém horizontu," cituje insolvenční správce v dnes zveřejněném materiálu výrok poradenské společnosti PwC. Podle Haly by si reorganizace vyžádala přísun nových peněz do firmy, a to je prý v současné situaci téměř nemožné.
    Insolvenční správce ECM se při prosazování konkurzu nově opírá také o rozhodnutí, které podle dnes zveřejněných materiálů učinil minulý týden soud v Hongkongu. ECM drží prostřednictvím firmy se sídlem v Hongkongu podíl v nákupním centru ECMall v Pekingu. Hongkongský soud nyní ECM poslal do konkurzu.
    Pokud schůze věřitelů v úterý znovu pošle ECM do konkurzu, je Janků připravený k novému soudnímu odvolání. "Další kolo soudních sporů by mělo negativní dopad na proces prodejů projektů a majetku ECM, s očekávaným tříměsíčním zdržením až do dalšího rozhodnutí odvolacího soudu. Jakékoli zdržení prodejů projektů a majetku v situaci nejistoty na trzích eurozóny a v ČR a v situaci pokračující finanční krize není v zájmu věřitelů," uvedli manažeři ECM v podkladech pro věřitele.
    Reorganizaci realitní firmy prosazuje také společnost Astin Capital Management, která zastupuje část držitelů dluhopisů. V insolvenčním řízení s ECM přihlásila vůbec největší pohledávku, a to přibližně 3,1 miliardy korun. Insolvenční správce Hala ale nárok Astin Capital neuznal. Konkurz prosadili v červenci věřitelé, mezi kterými je například Česká spořitelna nebo společnost Glancus Investments ze skupiny PPF.
    ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci. Společnost založil v roce 1991 podnikatel Janků, který stojí v čele firmy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články