Opravený zámek v Pacově bude sloužit jako kulturní centrum

Vložil
ČTK
14.11.2011 21:25
Foto: město Pacov
Pacov (Pelhřimovsko) - Zrekonstruovaný zámek v Pacově na Pelhřimovsku bude sloužit jako regionální kulturní a společenské centrum. Veřejnosti se po téměř tříleté opravě otevře ve čtvrtek 17. listopadu. Bude v něm muzeum, knihovna, městské kulturní středisko i malý divadelní sál. ČTK to dnes řekl starosta Lukáš Vlček.

    Oprava jižního a západního křídla, zámeckého nádvoří a souvisejících ploch stála kolem 60 milionů korun, z toho 41 milionů korun pokryla evropská dotace, na zbytek si město vzalo úvěr. Na tuto akci navazovaly další projekty rekonstrukce zámeckého areálu. "V severní části z bývalých armádních hospodářských objektů vznikly klubovny pro městské spolky, opravila se i kaple svatého Václava, v běhu jsou ještě práce na revitalizaci bývalého armádního autoparku," řekl Vlček. Náklady na tyto související projekty přesahují tři desítky milionů korun, uhradily je státní dotace.
    V opraveném zámku bude působit Muzeum Antonína Sovy a městská knihovna. Částí muzejních expozic je také galerie pacovského rodáka malíře Jana Autengrubera. Sídlo najde v objektu i městské kulturní středisko, které tam bude provozovat informační centrum. "V západním křídle byl zrekonstruován bývalý divadelní sál. S kapacitou do 100 návštěvníků bude sloužit spíš pro komorní kulturní pořady nebo přednášky. Pro větší akce máme sál kina, kam se vejdou téměř tři stovky lidí," dodal Vlček.
    S otevřením regionálního kulturního a společenského centra v Pacově počítali už letos v červnu, zpoždění způsobily podle Vlčka komplikace s výběrovými řízeními.
    Zámek v Pacově byl původně založen jako hrad ve 13. století, na zámek byl přestavěn o tři století později. V 18. století se ze zámku stal klášter bosonohých karmelitánů. Přímo v zámeckém objektu se v roce 1864 narodil básník Antonín Sova. V roce 1947 zámek obsadila československá armáda, která velmi zdevastovaný objekt opustila v roce 1992.
0 komentářů
přidat komentář