Památkáři nemohou sehnat 30 milionů na obnovu Minaretu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
13.11.2011 21:15
Lednice (Břeclavsko) - Památkářům schází 30 milionů korun na rekonstrukci 60 metrů vysoké historické věže Minaret, která patří k ozdobám Lednicko-valtického areálu (LVA). Objekt je obnoven ze dvou třetin. Práce se zastavily loni, poté co památkáři nezískali na projekt dotace ze státního programu záchrany architektonického dědictví. Důvodem byly úspory vynucené krizí. ČTK to řekla lednická kastelánka Ivana Holásková.
    "Nezbývá nám nic jiného než čekat, že se situace změní. V současné době nejsou žádné dotační tituly, které by nám dávaly šanci čerpat potřebné prostředky," uvedla. Minaret si investici podle ní zaslouží; ročně jej navštíví 100.000 turistů.
    Objekt nechali postavit někdejší majitelé panství v Lednici u Břeclavi z  rodu Lichtenštejnů, a to nikoli jako modlitebnu, ale jako netradiční vyhlídkovou věž zkrášlující zámecký park.
    Věž je bohatě zdobena mozaikami a freskami. Na přelomu 18. a 19. století byla postavena na 500 dubových pylonech. Podloží bylo nestabilní, statika se narušila, v místnostech objektu vznikly až třícentimetrové trhliny. Všechny mozaiky musely být odstraněny.
    Dosud přišla rekonstrukce na osm milionů korun. Zbývá oprava fresek a obnova mozaikových dlažeb. Minaret leží přímo v parku lednického zámku. Patří k saletům Lednicko-valtického areálu. Jsou to objekty, které byly postaveny, aby tento rozlehlý areál krášlily.
    Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Ročně jím projde 340.000 turistů z celého světa. Odhaduje se, že jeho park navštíví každou sezonu až kolem tři čtvrtě milionu turistů. Zámek je i s parkem zapsán od roku 1997 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

0 komentářů
přidat komentář

Související články