V ostravské zoo se staví nové návštěvnické centrum

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
12.11.2011 10:50
Ostrava


Ostrava - V ostravské zoologické zahradě se začalo stavět nové návštěvnické centrum, které by mělo sloužit také jako centrum ekologické výchovy zoo. Jeho součástí bude restaurace s celoročním provozem, řekla ČTK mluvčí zahrada Šárka Kalousková.
     Právě odpovídající gastronomické zázemí chybí v zahradě už několik let. Zoo Ostrava je jedinou v České republice, která dodnes nemá stravovací zařízení s celoročním provozem. Lidé se mohou občerstvit pouze ve stáncích a za nepříznivého počasí se nemají kam schovat. Zahrada přitom patří k nejoblíbenějším turistickým cílům ve městě i oblíbenému výletnímu místu Ostravanů a právě na chybějící restauraci si návštěvníci stěžují.
     Nové multifunkční návštěvnické centrum bude v místě bývalé a dnes již zdemolované restaurace naproti výběhu pro jeleny.
Vybudována bude i venkovní učebna a odpočinková zóna s terasou. Odpočinková zóna bude zahrnovat hrací místa pro děti s vodní tematikou.
     Vznikne tak komplexní zázemí pro vzdělávací a osvětovou činnost v zoo, uvedla mluvčí. Součástí centra budou i menší expozice, například akvária a panely s informačními materiály. Objekt by se měl otevřít na jaře 2013.
     Při stavbě centra budou využity ekologické materiály a celá stavba bude řešena jako takzvaný nízkoenergetický objekt. "Návštěvnické centrum bude svým technickým řešením demonstrací ekologických přístupů. Provoz budovy bude zajištěn obnovitelnými alternativními zdroji energie," řekla Kalousková.
     Vybudování centra přijde na asi 60 milionů korun, přičemž většinu pokryje dotace z evropských fondů, zbytek zaplatí ze svého rozpočtu město. Náklady na výstavbu centra jsou nižší, než projekt původně počítal.
     Ostravská zoo v posledních letech výrazně mění svou tvář. Vyrostl v ní moderní sloninec a přírodní výběh pro medvědy a hulmany. Rozsáhlou rekonstrukci má za sebou pavilon hrochů nebo bývalá dětská zoo, která se změnila v expozici Na statku, kde se děti mohou seznámit i s domácími zvířaty. Zahrada se soustřeďuje právě na výstavbu nových a komplexní rekonstrukci starých pavilonů. V plánu je například vybudování Pavilonu evoluce, který by měl zkvalitnit život primátů, výstavba expozice pro tučňáky a tuleně nebo vznik safari.
0 komentářů
přidat komentář

Související články